Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Vianočné rozprávky plné zločinu. Skresľujú nám pohľad na realitu?
Zdielať na

Vianočné rozprávky plné zločinu. Skresľujú nám pohľad na realitu?

BRATISLAVA / Vianočné sviatky už tradične sprevádza sledovanie klasických rozprávok. Známe príbehy pre deti sú pritom neraz presýtené rozličnými formami kriminality. Súboje dobra a zla na televíznych obrazovkách ale podľa odborníka môžu skresľovať vnímanie reality v dospelosti.

Sledovanie televízie počas sviatkov môže byť príjemným relaxom. A to napriek tomu, že mnohé známe príbehy sú doslova prešpikované rozmanitou trestnou činnosťou. "Niekedy aj ten, kto je poškodený, tak mnohokrát siaha po prostriedkoch, ktoré by sme mohli povedať, že nie sú tiež čisté," uviedol advokát Ondrej Mularčík. 

​A tak to niekedy býva aj v bežnom živote. Renomovaný advokát tvrdí, že na začiatku každej medializovanej kauzy vníma verejnosť veci skreslene. "Nepracujeme s faktami, dôkazmi. Niekoho vidíme ako zloducha a on tým zloduchom nakoniec nemusí byť," povedal advokát. 

Aj pod vplyvom rozprávok z mladosti chcú ľudia zrejme niekedy veriť tomu, že veci sú také, ako sa javia na prvý pohľad. Medzi tradičné hity Vianoc patrí príbeh malého chlapca, ktorý čelí dvojici nešikovných banditov. "Ten hlavný aktér je ešte maloletá osoba, nie je trestne zodpovedná, lebo mnohokrát by mohla prekročiť hranice krajnej núdze či nutnej obrany," vysvetlil Ondrej Mularčík. V reálnom živote by sa napodobňovanie praktík odvážneho Kevina nemuselo vyplatiť. Snímka pritom znázorňuje prakticky všetky paragrafy súčasného Trestného zákona. "Tí dvaja zločinci spáchajú strašne veľa trestných činov, od krádeže cez lúpeže, ublíženie na zdraví, poškodzovanie cudzej veci," vymenoval advokát. Ale zároveň dodáva, že aj oni by v skutočnosti mali právo na obhajobu.

Problémom rozprávok i reality je podľa právnika fakt, že si niekedy zamieňame odplatu so spravodlivosťou. Nerád by ale bral ľuďom ideály, že ich obľúbení rozprávkoví hrdinovia v skutočnosti prekročili zákon. V rozprávkach je možné všetko a len málokedy sa zlý čarodejník alebo krutá kráľovná dostanú pred spravodlivý súd. Tak to bolo aj v notoricky známej Snehulienke. "Určite by sme našli pokus vraždy a celý príbeh je poznačený mnohými protiprávnymi konaniami," povedal Ondrej Mularčík. 

Podobne je na tom aj klasický príbeh o Popoluške. "Macocha bola klasická podvodníčka, ale pokiaľ by sme chceli detailne rozobrať tento príbeh, tak určite tam prišlo k týraniu blízkej a zverenej osoby," objasnil macochine zločiny advokát. 

Trestný právnik by nechcel kriminalizovať postavy, ktoré sú v obľúbených príbehoch vykresľované v pozitívnom svetle. Na druhej strane, varuje pred tým, aby sme v bežnom živote konali podobne. "Nikdy nie je správne zobrať spravodlivosť do vlastných rúk. Súčasná spoločnosť je natoľko vyspelá, že má mechanizmy, ako sa vysporiadať s nejakým neduhom," dodal Ondrej Mularčík. 

A čo sledujú slovenské deti? Paci Pac potešili deti aj naživo:

Súvisiace články