Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Ako nepribrať na Vianoce? Skúsený fyziológ dáva niekoľko rád
Zdielať na

Ako nepribrať na Vianoce? Skúsený fyziológ dáva niekoľko rád

BRATISLAVA / Vianoce sú obdobím radosti a hojnosti. Aj tí, ktorí si dávajú pozor na to čo jedia, veľmi ťažko odolávajú všetkým tým pokušeniam na vianočných stoloch. Ako to všetko prežiť v zdraví, radil hosť Novín o 12:00 športový fyziológ Viktor Bielik.

Podľa fyziológa sú sviatky, kedy je hojnosť všetkého, len odrazom nášho bežného štýlu života. "Jedná vec je však sebadisciplína, ale potom do toho vstupuje aj génová variácia. Sú ľudia, u ktorých príjem jedla umocňuje vyplavovanie chemikálii v mozgu a spôsobuje to ešte väčšiu túžbu jesť," vysvetľuje Bielik. 

Aj s génovou predispozíciu sa však s prejedaním dá niečo robiť. "Telu po niekoľkých dňoch jedenia začne chýbať dopamín. Stačí ak sa pôjde prejsť, alebo sa s deťmi zahrá, skrátka je aktívny nielen fyzicky, ale aj mentálne a tá latka sa opäť vyplaví do tela," dodáva Bielik. 

Ďalšia vec, na ktorú sa človek musí zamerať, je množstvo jedla. "Treba si povedať hneď na začiatku, že idem teraz jesť, ale nejdem sa dojesť," radí Bielik. Dôležité je si tiež uvedomiť, že problém predstavuje cukor. Darmo si niekto dá výberovú bio pochúťku ak je tam vysoký obsah cukru. To si radšej môže dovoliť ten medovník. 

Pohybová aktvita je tiež veľmi dôležitá. "Stačí 60 minúť denne a to nemusí byť hodina fitka, alebo behu. Tam stačí prechádzka, zabaviť aj deti, 3-4 kilometre, ktoré kompenzujú tie dobroty na vianočnom stole," poukazuje Bielik. "Pohyb je v podstate digestívum, čiže keď sa len prechádzame, že ideme napríklad do toho kostola peši zvýšime energetický výdaj štvornásobne, oproti tomu, keby sme sedeli," hovorí Bielik. 

Pozrite si tiež rozhovor o nebezpečných diétach po Vianociach: 

Súvisiace články