Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
FOTOGALÉRIA: Neuveriteľný úkaz na oblohe na seba strhol pozornosť obyvateľov Zamaguria
Zdielať na

FOTOGALÉRIA: Neuveriteľný úkaz na oblohe na seba strhol pozornosť obyvateľov Zamaguria

ZAMAGURIE / Ľudí zo Zamaguria zaujalo na oblohe čosi veľkolepé. Okolo slnka sa v priebehu krátkej chvíle objavil vzácny farebný úkaz. Mladí mašéri, ktorí boli v tom čase na prechádzke so svojimi psami, nakrútili video. Iným zase tento neobvyklý jav spríjemnil vianočné nakupovanie.

Katka a jej partner Vlado si fotografie odložia do špeciálnej priehradky spolu s videom, ktoré nakrútili. So psíkmi trávia vonku dlhé hodiny, ale ani raz počas vychádzky neulovili také zábery. "Sme také v živote ešte nevideli, my sme si mysleli, že je to vidmo, no potom nám kamarát vysvetlil, že sa to volá haló," povedala autorka videa Katarína Fábryová. 

"Patrí to k optickým javom, volá sa to haló. Vzniká v dôsledku rozptylu slnečného žiarenia na drobných kryštálikoch ľadu, ktoré sa nachádzajú v oblačnosti," povedala meteorologička Najlepšieho počasia Miriam Jarošová. 

Ohúrení mašeri ale neboli jediní, ktorí sa pozreli na oblohu v tej správnej chvíli. Ján chodieva do Zamagurskej prírody veľmi často, to čo sa mu podarilo odfotografovať si bude pamätať do konca svojho života. "Videl som to prvýkrát, preto som bol v nemom úžase," povedal autor fotografie Ján Gancarčík. 

Meteorologička je presvedčená o tom, že na oblohe sa vyskytuje množstvo unikátov a toto bol jeden z nich. 

Zjavy na oblohe sa objavia iba občas, no naozaj na seba strhnú pozornosť.

Súvisiace články