Zatiahnuté
11°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Súd rozhodol o treste pre muža, ktorý strieľal na koscov. Verdikt je právoplatný
Zdielať na
Krimi

Súd rozhodol o treste pre muža, ktorý strieľal na koscov. Verdikt je právoplatný

BANSKÁ BYSTRICA / Samosudca Špecializovaného trestného súdu odsúdil Martina Rückschlossa, ktorý v júni tohto roku strieľal z balkóna bytu na banskobystrickom sídlisku Sásova po koscoch mestskej zelene, hajloval a mával nacistickou vlajkou. Vo výkone trestu bude s minimálnym stupňom stráženia.

Odsúdený Rückschloss čelil obvineniu z prečinu prejavu sympatie k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd, ako i ďalších prečinov. Pri domovej prehliadke mu policajti zaistili množstvo extrémistických materiálov. Počas streľby na banskobystrickom sídlisku trafila strela zo vzduchovky zamestnanca organizácie Záhradnícke a rekreačné služby do ruky. 

O jeho treste sa rozhodovalo vo štvrtok na pracovisku Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici. Samosudca ho poslal za mreže na jeden rok. "Súd mu uložil trest vo výmere jedného roka, so zaradením na výkon trestu s minimálnym stupňom stráženia. Zároveň protialkoholické liečenie ambulantnou formou," vyjadrila sa hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu v Pezinku Katarína Kudjáková 

Rückschloss vinu priznal a s prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry uzavrel dohodu o vine a treste, ktorú súd schválil. Jej súčasťou je aj to, že obvinený sa vzdáva práva na verejný súdny proces a možnosti odvolať sa voči verdiktu. Okamihom vyhlásenia bol teda rozsudok právoplatný a odsúdený hneď nastúpil z väzby do výkonu trestu. "Môže požiadať v zákonnej lehote o podmienečné prepustenie, no na Vianoce doma nebude," poznamenal prokurátor. 

Na pojednávaní nechýbal ani muž, ktorého strelec zasiahol do ruky. Zranenie našťastie neskončilo trvalými následkami a muž sa mohol vrátiť späť do práce. Ospravedlnenie od útočníka prijal.

Streľba vystrašila partiu koscov mestskej firmy 25. júna popoludní. Piati chlapi sa ukryli za auto, no jedna rana zasiahla práve 43-ročného Vladimíra. Dvere bytu, z ktorého muž vykrikoval a vyvesil zástavu s hákovým krížom, polícia zapečatila. ​Už v roku 2007 bol za podobné skutky odsúdený na sedemmesačný nepodmienečný trest, bol jedným z účastníkov neofašistického stretnutia v Tureckej. 

Pozrite si reportáž súvisiacu s témou: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy