Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Pod našimi nohami žijú zombie baktérie
Zdielať na

Pod našimi nohami žijú zombie baktérie

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Pod našimi nohami, presnejšie pod povrchom Zeme žije obrovské množstvo baktérií, o ktorých sme doteraz vôbec nevedeli. Takzvaná "hlboká biosféra" sa nachádza až niekoľko kilometrov pod zemským povrchom. Tento nález môže zmeniť pohľad na pôvod života na našej planéte.

Objav nazvaný aj "Galapágy pod povrchom" oznámilo vedecké združenie Deep Carbon Observatory (DCO), ktoré skúma podoby uhlíka.

Vedci podľa portálu CNN oznámili, že viaceré z organizmov objavených v hlbinách zeme majú vek až niekoľko miliónov rokov. Riaditeľ DCO Robert Hazen označil nález za "vrcholný výsledok" 1000 členného vedeckého tímu, ktorý "nám otvoril oči pre nové horizonty a pohľady na život, o ktorých existencii sme doteraz nevedeli."

Biomasa organizmov v podzemnom ekosystéme sa odhaduje na 16,6 až 25,4 miliárd ton, čo je niekoľko stonásobne väčšie množstvo ako celé ľudstvo. Objemovo predstavuje približne 2 až 2,3 miliárd kubických kilometrov, čo je takmer dvojnásobok objemu všetkých oceánov na Zemi. 

Vďaka moderným technológiám sa vedcom podarilo navŕtať sondy na morskom dne a odobrať vzorky "mikróbov z viac ako 5 kilometrovej hĺbky."

Nálezy môžu zmeniť pohľad na život na Zemi a môže mať dopad aj na podobné nálezy na iných planétach.

Vedci hovoria o miliónoch druhov baktérií ako aj foriem života známych ako archea (mikróby bez membránou ohraničeného bunkového jadra), ktoré žijú hlboko pod povrchom Zeme. Ich rozmanitosť môže byť bohatšia ako pestrosť života na povrchu našej planéty. Po novom objave je vraj zrejmé, že približne 70% baktérií a archeí žije pod povrchom

Mitch Sogin z vedenia DCO hovorí, že je to ako objaviť nový dažďový prales: "Skúmanie hlbokého podzemia je podobné ako bádanie amazonského pralesa. Prekypuje životom a všade je ohromujúce bohatstvo nečakaných a nezvyčajných živých tvorov."

Nález prináša množstvo otázok, napríklad: ako tento bohatý život vznikol, ako prežíva a ako sa rozmnožuje v extrémnych podmienkach pod povrchom. 

V správe sa píše: "Začal sa život na Zemi hlboko v podzemí a potom migroval hore, smerom k Slnku? Alebo sa začal v nejakej teplej mláke na povrchu a potom migroval smerom nadol? Ako sa rozmnožujú podzemné zombie mikróby, prípadne ako žijú bez delenia milióny až desiatky miliónov rokov? Ako ovplyvňuje neprístupnosť živín, extrémne teploty a tlak rozšírenia a diverzitu mikróbov pod povrchom?"

Na rozdiel od povrchu Zeme sú morské hlbiny a hĺbky Zeme do veľkej miery stále neprebádané:

Súvisiace články