Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Babiš v Štrasburgu pohorel. Vo zväzkoch ŠtB teda agent Bureš zostáva
Zdielať na

Babiš v Štrasburgu pohorel. Vo zväzkoch ŠtB teda agent Bureš zostáva

ŠTRASBURG / Český premiér Andrej Babiš okrem kauzy zavlečenia svojho syna stále rieši aj svoju spoluprácu-nespoluprácu so Štátnou bezpečnosťou. Vo zväzkoch na Slovensku sa nachádza v zoznamoch bývalých agentov pod prezývkou Bureš. Obrátil sa preto na Európsky súd pre ľudské práva so sťažnosťou. Neuspel.

Európsky súd pre ľudské práva odmietol sťažnosť českého premiéra Andreja Babiša na Slovenskú republiku pre evidenciu svojej osoby vo zväzkoch komunistickej štátnej bezpečnosti. Vo zväzkoch figuruje ako agent Bureš. Informáciu priniesol český časopis Respekt. Portál Blesk sa na premiéra obrátil s otázkou, či sa bude aj naďalej súdiť. Babiš potvrdil, že spor sa pre neho ešte neskončil a ďalej sa bude súdiť na Slovensku, kde žaloval Ústav pamäti národa. "Žiadnu spoluprácu som nikdy nepodpísal," vyhlásil pre Blesk.cz.

Babiš sa po vstupe do politiky snažil súdnou cestou docieliť výmaz svojho mena z databázy spolupracovníkov tajnej polície. Prvý súd vyhral. Ústavný súd ale napokon rozhodol, že svedectvo bývalých zamestnancov ŠtB nemôže byť na súde brané ako dôveryhodné, navyše našiel formálne pochybenie v žalobe a verdikt prvého súdu napokon zrušil. Agent Bureš teda v registri spolupracovníkov zostáva.

Premiérovi nezostalo iné ako obrátiť sa na Európsky súd pre ľudské práva. Ani tam ale neuspel. "Uznesenie študujú právnici. Spor sa nekončí a bude pokračovať na Slovensku, kde som niekoľkokrát vyhral, hoci Ústavný súd SR verdikt z nepochopiteľných dôvodov zrušil," dodal Babiš.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy