Zatiahnuté, dažďové prehánky
13°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Sľub žltým vestám. Francúzsky prezident chce upraviť minimálnu mzdu aj dane
Zdielať na

Sľub žltým vestám. Francúzsky prezident chce upraviť minimálnu mzdu aj dane

Google News Button Sledovať správy

PARÍŽ / V reakcii na protesty "žltých viest" ohlásil francúzsky prezident Macron zvýšenie minimálnej mzdy a úpravy daní. V televíznom príhovore vyhlásil, že je "čiastočne zodpovedný" za dôvody, ktoré viedli k protestom.

Francúzsko zažilo štyri víkendy násilných protestov proti rastúcim cenám pohonných hmôt, životných nákladov a ďalších citlivých tém. V televíznom prenose prezident Macron odsúdil násilnosti, povedal však, že "hnev protestujúcich pramení zhlboka a v mnohých ohľadoch je legitímny."

Povedal, že minimálna mzda bude od roku zvýšená o 100 eur mesačne. Chystané zvyšovanie daní pre chudobných dôchodcov sa ruší, nadčasy nebudú zdanené a zamestnávatelia budú nabádaní k tomu, aby svojim zamestnancom vyplácali nezdanené koncoročné odmeny.

Odmietol však znovuzavedenie dane pre bohatých, so slovami: "to by nás oslabilo, potrebujeme vytvárať nové pracovné miesta."

Niektorí protestujúci sa podľa portálu BBC stretli aby si prejav pozreli spolu. Vypočuli si správy o tom, že minimálna mzda bude zvýšená o 7% a náklady budú pokryté vládou, nie zamestnávateľmi. Dohromady tak štátu vzniknú náklady vo výške 8 až 10 miliónov eur. 

Niektoré "žlté vesty" ale prezidentove prísľuby považujú za nedostatočné: "Toto sú len polovičné riešenia. Máme pocit, že Macron nám môže dať oveľa viac," vyhlásil protestujúci Benjamin Cauchy.

Macrona kritizujú aj jeho politickí rivali: ľavicový líder Jean-Luc Melenchon očakáva ďalšie protesty, pravicový politik Eric Woerth opísal oznámené kroky ako "krátkodobé" riešenia, líderka krajnej pravice Marine Le Pen vyhlásila, že Macron sa vyjadril k niektorým, no nie ku všetkým svojim chybám.

Združenie protirasistických mimovládnych organizácií SOS Racisme vyjadrilo obavy v súvislosti so slovami prezidenta Macrona o migrácii.

Zhrnutie doterajších protestov:

17. november: 282,000 protestujúcich - 1 mŕtvy, 409 zranených - 73 zadržaných
24. november: 166,000 protestujúcich - 84 zranených - 307 zadržaných
1. december: 136,000 protestujúcich - 1 mŕtvy, 263 zranených - 630 zadržaných
8. december: 136,000 protestujúcich - 118 zranených - 1,220 zadržaných

Pozrite si ako to vyzeralo na protestoch "žltých viest":

Súvisiace články

Najčítanejšie správy