Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Elektronické zdravotníctvo je v praxi rok. Stále ho ale nemajú všetci lekári
Zdielať na

Elektronické zdravotníctvo je v praxi rok. Stále ho ale nemajú všetci lekári

BRATISLAVA / Stále vám lekár dáva do rúk recept na papieri? Polovica všetkých lekárov je pripojená do systému elektronického zdravotníctva. V januári uplynie rok od spustenia e-zdravia a to znamená, že v praxi by už mali fungovať elektronické zdravotné karty a elektronické recepty.

V súčasnosti využíva elektronickú kartu pacienta 60 percent všetkých lekárov. "Je to tak pomerne rozdelené,  najlepšiu pripojiteľnosť máme v nemocniciach a v lekárňach," uviedol generálny riaditeľ Národného centra zdravotníckych informácií Peter Blaškovitš.

"Plusy celého systému vidím práve v elektronickom recepte, ďalším bonusom je odosielanie prepúšťacích správ. Praktický lekár, ktorý je pripojený k e-zdraviu si môže prepúšťacie správy pozrieť," uviedla Marta Hájková z kliniky pneumológie a ftizeológie.

"Vidím záznamy, no len tých, ktorí sú zapojení. Čo mne chýba sú bratislavské centrálne príjmy," povedala lekárka Valéria Machová Husarovičová. "Tam je problém, že sa tam striedajú lekári a kým niekto sa zapojí, iný to neurobí," dodal Blaškovitš. 

Systém elektronickej zdravotnej karty je funkčný, mnohí lekári pacientom do rúk papierový recept už nedávajú, stačí sa im v lekárni preukázať zdravotným preukazom alebo občianskym s čipom. Problémom ale ostáva to, že pripojený nie sú všetci a teda systém nie je naplno efektívny. "Ja to vnímam pozitívne, úspešne a myslím si že cieľ, že to pacientom má priniesť vyššiu bezpečnosť a kvalitu liečby, sa napĺňa," povedal Blaškovitš.

V priebehu budúceho roka sa zavedú ďalšie novinky. "Pripravujeme elektronické objednávanie, druhá novinka budú elektronické laboratórne žiadanky a výsledky," dodal Blaškovitš. Výmena bežných občianskych za občianske s čipom sú tiež nevyhnutnosťou k aktívnemu fungovaniu elektronického zdravotníctva. "S elektronickým občianskym preukazom môžem dať prístup špecialistovi na celú moju dokumentáciu, ale áno, tieto občianske nie sú v plnej produkcii," dodal Blaškovitš.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy