Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Pre Francúzov je Milan Kňažko ako rytier. Dostal od nich významné ocenenie
Zdielať na

Pre Francúzov je Milan Kňažko ako rytier. Dostal od nich významné ocenenie

BRATISLAVA / On má rád Francúzsko a Francúzi naopak jeho. Toto však je iba jeden z dôvodov prečo dostal Milan Kňažko ocenenie od francúzskeho veľvyslanca na Slovensku. Cenu Imra Weinera - Kráľa udeľujú významným osobnostiam, ktoré prispievajú k rozvoju francúzsko - slovenskej kultúrnej spolupráce.

Má šarm Francúza, plynule rozpráva vo francúzštine, jeho druhá manželka bola z Francúzska, no s krajinou galského kohúta ho spája oveľa viac. "Pre nás je ako rytier. Nechýba mu odvaha, vyznáva pravdu a slobodu, čiže zdieľa naše hodnoty," vraví veľvyslanec. 

"Od Francúzska to nie je prvé uznanie, ale o to viac si to vážim, že tento vzťah pokračuje a že k nemu trošku prispievam," teší sa herec a expolitik Milan Kňažko. A práve jeho považujú Francúzi za pilier medzi slovensko-francúzskymi vzťahmi, či už za jeho pôsobenia na poste ministra zahraničných vecí alebo ministra kultúry.

"Je tu festival v Banskej Štiavnici, pri ktorého zrode som stál. Pomohol som takisto tomu, že Bardejov sa rýchlejšie dostal pod ochranu kultúrneho dedičstva cez Unesco," uviedol Kňažko. 

Pri príležitosti ocenenia Milana Kňažka je v priestoroch francúzskeho inštitútu aj výstava jeho fotografií. Názov nesie Človek kumštu a návštevníci si môžu pozrieť zábery nielen z jeho politickej kariéry, ale aj hereckých začiatkov.

Súvisiace články