Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Bol by som rád, ak by Sviňa ľuďom otvorila oči, tvrdí úspešný spisovateľ Arpád Soltész
Zdielať na

Bol by som rád, ak by Sviňa ľuďom otvorila oči, tvrdí úspešný spisovateľ Arpád Soltész

BRATISLAVA / Novinár, komentátor portálu Noviny.sk a už aj známy spisovateľ Arpád Soltész vydal svoju druhú knihu. Po Mäse prišla Sviňa. Po rokoch 90., súčasnosť. Autor priznal, že impulzom pre jej vznik boli aj aktuálne udalosti, ktoré dodnes hýbu Slovenskom.

Román je vymyslený, je v ňom fabulácia, no inšpirovaný je súčasnosťou, z ktorej si zobral najmä atmosféru. "Snažil som sa dej situovať do nejakej indiferentnej malebnej krajinky pod drobnými veľhorami, nikde nie je priama narážka na Slovensko. Slovo sviňa tam nenájdete, je len na obale knihy a ja verím, že každý si tam nájde tú svoju sviňu," uviedol autor knihy Arpád Soltész. 

Kniha vznikala po vražde Jana Kuciaka a Martiny Kušnírovej. K smrti novinára dôjde aj v knihe. "Vražda Jana a Martiny bola impulzom na to, aby som ju začal písať. Opakujem, že to nie je vysvetlenie ich vraždy. Písal som to v lete, keď vyzerala situácia veľmi zle a ja som si povedal, že jedna z možností, ak by sa to nemalo nikdy vyšetriť, je napísať román a ukázať ľuďom ako fungujú mechanizmy, v ktorých žijú a ktoré môže nechať spoločnosť zájsť tak ďaleko," povedal autor. 

Arpád Soltész na dva mesiace "vypol" od novinárskej práce a venoval sa iba písaniu. Tvrdí ale, že špeciálne pri Svini nejde o komerciu. "Bol by som rád, ak by viacerým ľuďom otvorila oči, aby si uvedomili v akom svete by sa mohli ocitnúť, ak by sa nepostavili na odpor zlu," dodal s tým, že nezaháľa a pracuje už aj na tretej knihe. 

Súvisiace články