Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Hladina Dunaja je mimoriadne nízka. Málo vody spôsobuje problémy aj v doprave
Zdielať na

Hladina Dunaja je mimoriadne nízka. Málo vody spôsobuje problémy aj v doprave

KOMÁRNO / Pri normálnom stave hladiny Dunaja pri Komárne má naša najväčšia rieka prietok 2000 kubíkov za sekundu a hladinu vo výške troch metrov. Vo štvrtok ráno tam ale namerali len 61 centimetrov. Za dva a pol metrový rozdiel vo výške hladiny, ktorý spôsobuje problémy v doprave, môže počasie v Čiernom Lese.

Vodná hladina Dunaja prekonala svoj rekord z 9. novembra 1947. Pri Komárne je už pod nulovou ryskou vodomernej laty. Mimoriadne nízke hodnoty spôsobujú problémy nielen v lodnej doprave. Stovky kamiónov, ktoré využívali kompu v Štúrove, robia už týždeň 180 kilometrovú obchádzku po cestách cez mestá a dediny. Všetci čakajú na intenzívny dážď v Rakúsku a v Nemecku.

Aktuálna hladina vody na Dunaji je dlhodobo nízka. Monitoring vodohospodárov za posledné mesiace dokazuje, že v koryte je mimoriadne málo vody. Je to spôsobené absenciou zrážok najmä v hornom Rakúsku a Bavorsku, ktoré zásobujú Dunaj vodou. 

Kým na Slovenskej strane Dunaja nad Gabčíkovom nie sú väčšie problémy, pod vodným dielom od Sapu po Chľabu sú plavebné podmienky obmedzené. "Máme brody a úžiny, ktoré označujeme a kapitáni sa musia prispôsobiť nemôžu naložiť lode na plný ponor. V Maďarsku je plavba zastavená na Dunaji najmä v nočných hodinách," povedal riaditeľ Občianskeho združenia BA SVP Jozef Dúcz. Lode čakajú na zvýšenie vodného stavu zakotvené vo Viedni, alebo na spoločnom úseku Dunaja.

Vodohospodári už označili 15 brodov a úžin, ktorým sa kapitáni lodí musia prispôsobiť. Navyše lode nemôžu byť naložené na plný ponor. Situácia sa zhoršuje na území Maďarska, kde od začiatku týždňa už padlo niekoľko rekordov nízkej úrovne hladiny Dunaja, pre ktorú je dokonca zastavená plavba. Nákladná kompa medzi Štúrovom a Otrihomom, ktorá denne previezla takmer 200 kamiónov, už týždeň nepremáva. 

V plavebnej dráhe spájajúcej ľavý a pravý breh Dunaja voda miestami nedosahuje potrebnú hĺbku, tie úseky je potrebné obchádzať. Môže sa stať, že kompa sadne na dno. "Nemôžeme to riskovať s plným nákladom. Sme 10 cm pod historicky nameranou najnižšou hladinou, 71 rokov, to znamená v 47 bola o 10 cm vyššia hladina," povedal prevádzkovateľ kompy Štúrovo Ľudovít Kleštinec. 

"Je to mimoriadny stav, lebo nízka hladina je dlhodobo už od letných mesiacov," povedal Dúcz. Koryto Dunaja napĺňa najmä voda zo zrážok alebo z topiaceho sa snehu v Bavorsku a v Hornom Rakúsku, preto hrozí, že sa k nám dostane až na jar. V prípade ak v dohľadnej dobe nezaprší, pohľad na plávajúcu loď na Dunaji sa nám len tak rýchlo nenaskytne. "Pokračuje toto suché obdobie, ak voda pribudne v rakúskych vodných zberniach, budúci týždeň tam má padnúť 20 až 25 mm zrážok, môže sa hladina zdvihnúť v druhej polovici týždňa, ale len o niekoľko centimetrov," povedala hovorkyňa štátneho riaditeľstva vodohospodárov v Maďarsku Gabriella Siklós.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy