Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Zázračné diéty nefungujú. Boli by smiešne, ak by neohrozovali zdravie, tvrdia vedci
Zdielať na

Zázračné diéty nefungujú. Boli by smiešne, ak by neohrozovali zdravie, tvrdia vedci

Archívna reportáž

PARÍŽ / Zázračné diéty sú neúčinné a zdraviu škodlivé, tvrdia najnovšie francúzski vedci. Napriek tomu sú ich plné časopisy i sociálne siete, ktoré na každom kroku ponúkajú nové redukčné spôsoby ako zhodiť.

Móda diét nepozná hranice a hitom sa stali najrôznejšie výstrelky. Mnohé z nich sú ale nielen neúčinné, ale aj škodlivé. Niektoré servery odporúčajú jesť len jednu potravinu, ktorá ale vedie k nedostatku živín. Iné zas preferujú úplný pôst s výnimkou čistej vody. Výsledkom je ale silná únava a často aj rýchly jo jo efekt. 

Ďalšie diéty hlásajú striedanie bežného stravovania s pôstom, iné zas pôst v čase splnu. Našli sa aj takí, ktorí sa obrátili na konzumáciu stravy kozmonautov, aby schudli v rekordnom čase. 

Nech už ide o akýkoľvek zázračný produkt či spôsob stravovania, vedci tvrdia, že diéty bez akéhokoľvek vedeckého základu by vzbudzovali smiech, ak by nepredstavovali reálne zdravotné riziko. "Nemocnice sú plné anorektických dievčat, ktoré diéty držali. Často majú len osem alebo desať rokov," uviedol doktor Jean-Michel Lecerf z Pasterovho ústavu v Lille. "Tieto diéty sú živnou pôdou pre vznik mentálnej anorexie. Firmy sa na nich snažia zarobiť, predať svoje výrobky," uviedol doktor. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články