Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Nové poplatky za odpad: Čím viac budeme triediť, tým menej budeme platiť
Zdielať na

Nové poplatky za odpad: Čím viac budeme triediť, tým menej budeme platiť

BRATISLAVA / Novelu zákona o poplatkoch za odpad hovorí, že čím viac budeme recyklovať, tím menej zaplatíme. Parlament ju schválil v stredu na rokovaní vlády. Sprísniť by mal aj pravidlá týkajúce sa skládok, ktoré patria medzi najväčšie enviromentálne problémy Slovenska.

 Miera recyklácie je na Slovensku nízka, preto poslanci parlamentu schválili opatrenia z dielne ministerstva životného prostredia, ktoré upravujú poplatky za odpad. Poplatky za skládkovanie odpadov sú na Slovensku najnižšie v Európe. Za tonu odpadu uloženého na skládku sa teraz platí necelých 5 eur.  Suma, ktorú obce po novom zaplatia za skládkovanie zmesového odpadu, bude závisieť od úrovne jeho vytriedenia. Obce, ktoré riadne triedia, môžu mať poplatky nižšie ako doteraz. 

V roku 2021 by mal byť poplatok od 11 do 33 eur za tonu odpadu. "Cieľom nového zákona nie je vyberať čo najviac peňazí od obcí na poplatkoch za skládkovanie, ani obce trestať. Cieľom je motivovať obce viac triediť," vysvetlil minister životného prostredia László Sólymos. Suma by sa ale mala nasledujúce roky ešte zvyšovať.

Vyššie poplatky väčšia miera triedenia

Envirorezort argumentuje, že nízke poplatky nemotivujú ľudí triediť a recyklovať odpad. Ak sa však zvýšia poplatky za ukladanie nevytriedeného odpadu na skládky, ľudia budú viac separovať, lebo za vytriedený odpad nič neplatia. Účelom nového zákona je znevýhodnenie skládkovania odpadov a vytvorenie motivačného faktora pre triedený zber a zvýšenie recyklácie komunálnych odpadov.  Do platnosti vstúpi od 1. januára 2019.

V recyklácii na chvoste EÚ

Na Slovensku vzniká ročne približne 10 miliónov ton odpadov. Produkcia komunálneho odpadu predstavuje 475 kg na obyvateľa za rok, priemer EÚ je 321 kg na obyvateľa za rok. Podľa štatistík recyklujeme len 23% komunálneho odpadu. Priemer ostatných členských krajín je pritom 28%. Viac ako dve tretiny odpadu Slovákov tak končí na skládkach. Aby sme splnili recyklačné ciele EÚ, musíme do roku 2035 znížiť skládkovanie pod 25 percent a v roku 2040 pod 10 percent.

Okrem toho musí Slovensko zvýšiť recykláciu odpadu. Do roku 2025 má recyklovať 55 percent komunálneho odpadu, v roku 2030 to má byť 60 percent. "Boj proti skládkovaniu berieme na ministerstve vážne. Aj preto sme pripravili novú legislatívu, ktorá má za cieľ výrazne znevýhodniť ukladanie odpadu na skládkach – a to jednoduchým spôsobom, zvyšovaním sadzieb za každú uloženú tonu komunálneho odpadu na skládkach," dodal Sólymos.

Zákon má vyriešiť aj skládky

Piatu novelu zákona o odpadoch, ktorý vstúpil do platnosti v roku 2016 má vyriešiť viaceré problémy, a zároveň implementuje niektoré nariadenia Európskej únie. Podľa envirorezortu tiež zjednotí postup orgánov štátnej správy pri riešení zodpovednosti za nezákonné umiestnenie odpadu, sprísni pravidlá pri uzatváraní skládok odpadov a zavádza nové ciele zberu pre triedený zber odpadov. Cieľom je dosiahnuť zlepšenie triedeného zberu a zníženie množstva odpadov ukladaných na skládky. 

Novela rieši aj požiadavku na uzatvorenie skládok, ktoré porušujú nariadenia Európskej únie, no pre nevyjasnené vlastnícke vzťahy ich nie je možné uzavrieť a rekultivovať. "Novela zabezpečuje, aby pri tých skládkach odpadov, ktorých časti po roku 2001 nespĺňali požiadavky platných predpisov a v lehote ôsmich rokov sa nevykonali nápravné opatrenia, nedochádzalo k rozširovaniu o nové časti alebo navyšovaniu ich kapacity," uviedol v návrhu novely envirorezort. 

Novela tiež zavádza jednoznačné pravidlá pri podozrení na nelegálnu cezhraničnú prepravu použitých batérií a akumulátorov. Účinnosť návrhu zákona je naplánovaná na 1. januára 2019.

Pred pár dňami zasahovali pre envirokriminalitu aj kukláči, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy