Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Mestá ohrozujú staré skládky. Primátori tvrdia, že ide o zlyhanie
Zdielať na

Mestá ohrozujú staré skládky. Primátori tvrdia, že ide o zlyhanie

BRATISLAVA / Hlohovec, Gbely, Pezinok - to je len vzorka z viacerých slovenských miest, ktoré majú problémy so starými skládkami. Podľa samospráv je to aj preto, že zlyhávajú štátne orgány. Rezort životného prostredia však hovorí, že v ostatnom období urobili v tejto oblasti veľký kus práce.

Nejednu starú skládku už síce neprevádzkujú, avšak nebola ešte zatvorená a rekultivovaná. Jednou z príčin je aj to, že prevádzkovatelia na to nemajú na účtoch dosť peňazí. Tak je to aj v meste Gbely. "Už tu konajú aj orgány činné v trestnom konaní. Táto spoločnosť dlhuje mestu Gbely 89 tisíc eur na poplatkoch za uloženie odpadu," uviedol primátor mesta Gbely Jozef Hazlinger. 

Ministerstvo životného prostredia zareagovalo práve na takéto situácie novelou zákona, ktorá už čaká na definitívne schvaľovanie v parlamente. Podľa nej si prevádzkovatelia skládok povinne budú musieť vytvárať finančnú rezervu nie v komerčnej banke, ale v štátnej pokladnici. "Použitie týchto prostriedkov bude možné len so súhlasom ministerstva životného prostredia, alebo organizácie, ktorú poverí,"  uviedol hovorca ministerstva Tomáš Ferenčák . 

Jeden z najväčších environmentálnych problémov na Slovensku je v súčasnosti skládka v Hlohovci. Boli tam už dve policajné razie, keďže prevádzkovateľ tam mal voziť aj nebezpečný odpad. "Čo je pre mňa najväčší problém, že ani po prvej razii, ani momentálne sa nepodarilo dosiahnuť uzavretie toho areálu," vyjadril sa primátor Miroslav Kollár.  

Primátori miest si sťažujú aj na to, že k zlej situácii prispievajú aj niektoré štátne orgány svojou nečinnosťou, alibizmom, či predlžovaním termínov. Hovorí to aj primátor Pezinka, kde mala byť skládka pôvodne revitalizovaná už v roku 2008. "Ten príbeh je podobný príbehu, ktorý sa opakuje na celom Slovenku - štátne orgány nedodržiavajú vlastné termíny, nedodržiavajú vlastné úlohy," poznamenal primátor Oliver Solga.  

Ministerstvo životného prostredia tvrdí, že minimálne za posledné dva roky urobilo v oblasti odpadového hospodárstva obrovské množstvo práce a nastavuje pevné pravidlá. "Zaviedla sa miliónová pokuta pre prevádzkovateľov, ktorí nehrajú podľa pravidiel. Aj inšpekcia životného prostredia vykonáva jedny z najväčších kontrol v rámci odpadového systému," vysvetlil hovorca Ferenčák. 

Pozrite si reportáž týkajúcu sa témy - skládky sú problémom:


 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy