Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Minister financií rozdeľoval miliardy v štátnej kase
Zdielať na

Minister financií rozdeľoval miliardy v štátnej kase

BRATISLAVA / Najočakávanejší zákon roka je už na stole. Toto pomenovanie nenesie náhodou, keďže hovoríme o miliardách v štátnej kase. Ako minister financií nadelil svojim kolegom pre rok 2019?

"Debata bola náročná," zhodnotil minister financií Peter Kažimír prvé rokovanie a dokončenom štátnom rozpočte, ktorý by vraj mohol byť jeho posledným vo funkcii.

​Vláda si vytýčila jasný cieľ a toho sa drží. Aby sme v roku 2020 mali vyrovnaný rozpočet. V tomto roku sme k tomu o niečo bližšie. Rozdiel medzi príjmami a výdavkami bude necelých 100 miliónov eur. Mali by sme sa tak dostať pod hranicu 49 percent nášho dlhu, kde sme sa doteraz podľa Rady pre rozpočtovú zodpovednosť pohybovali v sankčnom pásme. 

Historický balík 

Najväčší podiel peňazí poputuje do ministerstva zdravotníctva a to 5,2 miliardy, čo je najviac v histórii. Dostane sa tak okrem vynovenia techniky a rekonštrukcie nemocníc aj na zvyšovanie platov sestier. 

Prerozdelenie ministerstvám

Slušný balík dostane aj ministerstvo obrany, ktoré vynovuje svoj arzenál. Viac pôjde aj na ministerstvo vnútra či ministerstvo práce. Naopak menej nasledujúci rok dostane ministerstvo kultúry, je to ale vraj aj pre jednorázovú dotáciu, ktorú rezort dostal v minulom roku na obnovu Slovenskej národnej galérie. 

Zároveň ale ministerstvo financií rátalo aj s objemom peňazí zhruba 400 miliónov, ktorý je vyčlenený na opatrenia, ktoré už vláda avizovala ako rekreačné poukazy i obedy zadarmo, tiež dvojitý daňový bonus. Analytici hovoria o tom, že vláda si necháva celkom veľký balík peňazí v rezerve na rôzne opatrenia, ktoré by ešte chcela priniesť pred volebným rokom 2020. 

Prvé kritiky 

Zverejnenie rozpočtu prináša i prvé reakcie no a samozrejme najviac počuť tých najnespokojnejších, v tomto príde železnice, ktoré hovoria o likvidačnom rozpočte. Odkaz ministra financií je ale strohý.

"Bohužiaľ, tak, ako v minulosti, ani teraz nie sú požiadavky ŽSR akceptované. Celkovo je investičná dotácie pre rok 2019 oproti požiadavkám ŽSR nižšia o 85 miliónov eur," stojí v stanovisku železníc. "Tieto spoločnosti musia aj presvedčiť o efektívnosti míňania týchto peňazí, to znamená, že sme veľmi natešení a pripravení urobiť v istom období aj hĺbkové hodnotenie," reagoval Kažimír. 

Pozrite si reportáž o návrhu obedov v školách zadarmo: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy