Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Šéf Interpolu zmizol v Číne. Jeho žena tvrdí, že sa jej vyhrážajú
Zdielať na

Šéf Interpolu zmizol v Číne. Jeho žena tvrdí, že sa jej vyhrážajú

Zdroj: SITA

PEKING / Prezident Interpolu Meng-Chung-wej je od konca minulého mesiaca nezvestný. Podľa vyjadrení komisie Čínskej komunistickej strany ho ale vyšetrujú v Číne pre podozrenie, že porušil bližšie neurčený zákon. Interpol neskôr oznámil, že Meng na svoju funkciu rezignoval. V prípade je viacero otáznikov a nejasností.

Vo vyjadrení disciplinárnej komisie, ktorá má na starosti prípady korupcie a politickej neloajálnosti sa uvádza, že zástupca čínskeho ministra verejnej bezpečnosti Meng Chung-wej je podozrivý z porušenia zákona a v súčasnej dobe ho sleduje a vyšetruje nový čínsky protikorupčný úrad. Interpol tiež oznámil, že generálny sekretariát v Lyone dostal Mengovu rezignáciu na funkciu prezidenta Interpolu, a to s okamžitou platnosťou. 

Zmizol na konci septembra, v Číne sa po ňom zľahla zem

Šéf medzinárodnej policajnej organizácie zmizol koncom septembra, keď odletel z Francúzska do Číny, kam dorazil, no po tom o ňom už nikto nepočul. Znepokojenie nad jeho zmiznutím vyjadril Interpol i francúzske úrady. Tie už začali jeho zmiznutie aj vyšetrovať. 

Chung-wejova manželka totiž prišla na políciu a nahlásila, že o ňom nepočula od 25. septembra. Okrem toho tvrdí, že dostala výhražné správy telefonicky i na sociálnych sieťach. Čína sa dodnes oficiálne nevyjadrila a o prípade neinformovali ani miestne média. 

Prvý Číňan v čele Interpolu

Meng sa stal hlavou Interpolu v roku 2016 a je vôbec prvým Číňanom, ktorý sa ocitol v tejto funkcii. Už od roku 2004 je zástupcom čínskeho ministra pre bezpečnosť a bol ním aj v čase, keď toto ministerstvo viedol Čou Jung-kchan, ktorého v roku 2015 odsúdili k doživotnému trestu a k prepadnutiu majetku za branie úplatku, vyzradenie štátneho tajomstva a za zneužitie právomocí. 

V posledných rokoch došlo v Číne k viacerým prípadom, kedy zmizol vysoký čínsky funkcionár a čínske úrady až po niekoľkých týždňoch či mesiacoch oznámili, že ho vyšetrujú, väčšinou pre podozrenie z korupcie.  

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy