Európu čakajú scvrknuté hranolčeky, nie vďaka Bruselu

Európu čakajú scvrknuté hranolčeky, nie vďaka Bruselu

Archívna reportáž
embed kód
BRUSEL / Hranolky už nebudú také, ako ich poznáme. Milovníci týchto zemiakových kúskov si budú musieť zvyknúť na ich kratšiu verziu, keďže farmári počas leta museli bojovať s veľkými suchami. V Británii zjedia 1,75 milióna ton mrazených hranoliek každý rok a spolu s USA sú najväčším importérom v tejto oblasti. Pritom približne 750 000 ton hranoliek prichádza z Holandska a Belgicka.

Vysoké teploty a nedostatok dažďa zasiahol počas letných mesiacov celú Európu, čo spôsobilo že v severných krajinách zemiaky nedorástli do požadovanej veľkosti a hranolky sa teda automaticky skrátia, varovali experti na zemiaky z Británie a Belgicka. Britskí farmári zaznamenali zmenšenie o 10 až 15 percent. Briti sú pritom najväčšími konzumentmi hranoliek v celej Európe a v prepočte zje človek v tejto krajine 100 kilogramov hranoliek ročne. 

"Toto leto bolo najteplejšie od roku 1976, čo väčšina ľudí považuje za špeciálny rok," povedal Cedric Porter, editor internetového portálu World Potato Markets. Zároveň dodal, že belgickí a holandskí poľnohospodári sa musia veľa obracať aby splnili kvóty v zmluvách, čo sa ukáže aj na cenách. V minulom roku sa predávali za 10 eur za tonu hranoliek a v tomto roku cena rapídne vzrastie na 250 eur. 

Pierre Lebrun koordinátor zemiakového sektora vo Valónsku (belgický región) povedal, že hranolky sa zmenšia až o tri centimetre z ich zvyčajnej dĺžky 8 až 9 centimetrov. "Všetci budeme jesť malé hranolky," povedal podľa telegraph.co.uk Lebrun, ktorý zároveň dodal, že sa to netýka len lokálnych farmárov. Rovnako poľnohospodári z Nemecka, Francúzska a Holandska "sú na jednej lodi".

Belgicko je jedným z najväčších exportérov mrazených hranoliek na svete, pričom vývoz dosahuje až 2,3 milióna ton ročne. Aj napriek hrozbám brexitu, v minulom roku vyviezlo Belgicko do Veľkej Británie 344 000 ton mrazených hranoliek a zaznamenali nárast oproti predchádzajúcemu roku až o 9,3 percenta. 

Pozrite si aj reportáž o tom, ako sa dajú jedlom búrať predsudky:

Zdroj: noviny.sk/telegraph.co.uk

Najnovšie na JOJ.SK

Prečítajte si tiež

Mohlo by vás zaujímať

TV Program

05:40 Krimi
06:15 RANNÉ NOVINY
08:30 Súdna sieň
05:00 Panelák
05:35 DIVOKÉ KONE
07:15 Moja mama varí lepšie ako tvoja
05:05 Profesionáli II.
05:45 NAŠI II.
06:15 NAŠI II.
05:10 Sherm a jeho mikróby
05:25 Ferdo Mravec
06:00 Altair v Hviezdnom kráľovstve
06:05 Kdybych měl křídla
07:45 Zátah
09:55 Příběh jedné jízdy