Zatiahnuté
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Do ruskej vesmírnej lode niekto vyvŕtal dieru. Obviňujú amerických kozmonautov
Zdielať na

Do ruskej vesmírnej lode niekto vyvŕtal dieru. Obviňujú amerických kozmonautov

VESMÍR / Americkí kozmonauti sú vraj podozriví z toho, že vyvŕtali dieru do vesmírnej lode Sojuz, aby museli evakuovať celú stanicu ISS. S takýmto divokým tvrdením prišila internetová verzia ruského denníka Komer-sant.

Ide o prípad spred pár dní, keď na Medzinárodnej vesmírnej stanici zaznamenali mierny pokles tlaku a posádka po krátkom pátraní zistila, že jej zdrojom je malá dierka v ruskej lodi Sojuz, ktorá je k stanici pripojená. 

Už na prvý pohľad je zrejmé, že diera je urobená vrtákom. Komersant tvrdí, že vyšetrovatelia ruskej vesmírnej agentúry Roskozmos pracujú aj s takouto verziou a že nálada na stanici hustne.

Tomu však dosť nezodpovedá video, ktoré v pondelok cez twitterový účet Ruskej kozmickej agentúry zverejnil kozmonaut Sergej Prokopjev. "Prosím, nemajte obavy, u nás je všetko v poriadku. Momentálne sa nachádzam v tom istom module Sojuzu MS09, kde sme opravili únik vzduchu. Ako vidíte, spokojne sme tu bez skafandrov a nikto dierku neupcháva prstom, ako niektorí píšu," uviedol kozmonaut. 

Prehliadka na videu 

Prokopjev na videu predvádza aj prístroj, pomocou ktorého posádka hľadala zdroj netesnosti. Je to taký špeciálny ultrazvukový snímač. Nakoniec divákom ukázal aj miesto, kde tá diera bola a vysvetlil, akým spôsobom ju opravili. "Za obložením sme odhalili dvojmilimetrový otvor, cez ktorý unikal náš vzduch.
Ešte v ten večer sme tam dali prvú vrstvu špeciálneho hermetického dvojzložkového lepidla, na druhý deň druhú a tretiu. Dnes je to už absolútne hermetické, takže môžeme pracovať," 
pokračuje Prokopjev. 

Nemocný Američan 

Ruský denník Komersant sa pri svojich tvrdeniach odvoláva na svoj zdroj z prostredia agentúry Roskozmos. Vraj to mohlo byť tak, že jeden z amerických členov posádky ochorel. Ak by ho museli predčasne odviezť na Zem, Američania by vraj museli platiť za ďalšiu vesmírnu loď.

Ak by sa stanica musela celá evakuovať, vyhli by sa tomu a inkriminovaná časť lode Sojuz by zhorela v atmosfére. Neboli by teda žiadne dôkazy. Už len predstava kozmonauta s vŕtačkou, ktorý tajne a zákerne robí dierku do lode, pôsobí dosť absurdne.

Aj momentálny veliteľ stanice Andrew Feustel  v rozhovore pre ABC vyhlásil, že je až neuveriteľné, že sa niekto zaoberá takýmito vecami. Oficiálne ruské i americké zdroje sú v tomto smere zdržanlivé a hovoria o vyšetrovaní, ktoré by malo odhaliť, ako záhadná diera v Sojuze mohla vzniknúť.

Pozrite si reportáž o vesmírnych misiách: 

Súvisiace články