Polojasno
13°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Na Slovensku mu grant odmietli, v zahraničí si vyberá. Slovenskí vedci nemajú dôvod na návrat
Zdielať na

Na Slovensku mu grant odmietli, v zahraničí si vyberá. Slovenskí vedci nemajú dôvod na návrat

BRATISLAVA / Už sme informovali o tom ako po návrate na Slovensko dopadol špičkový svetový paleontológ Martin Kundrát. Slovenská grantová agentúra mu neschválila ani jeden predložený projekt. Napriek tomu do sveta vycestoval. Momentálne je v Číne a tam sa oňho bijú hneď tri inštitúcie. Zistili sme, že nie je jediný, komu po návrate domov dala naša grantová agentúra košom.

"S čínskymi partnermi sme mali rozbehnutú spoluprácu, ten projekt APVV sa mal odvíjať už od niektorých nálezov, ktoré sme realizovali," povedal paleontológ Martin Kundrát. Lenže u nás projekt svetovo uznávaného paleontológa neprešiel. Agentúra na podporu vedy a výskumu grant neschválila. 

Hovoril o podozreniach z klientelizmu a o medzinárodnej hanbe. Poukazoval na to, že u členov komisie sa nevyžaduje ich publikačná činnosť. O odbornom zložení hodnotiteľov ministerstvo školstva mlčí. "De facto oponovať projekt vám môže ktokoľvek, ak to nadnesiem aj z ulice. Vy musíte preukazovať svoju odbornú zdatnosť, svoje kvality, avšak ten, ktorý oponuje, nie," uviedol paleontológ Kundrát. "Žiadosť hodnotili dvaja hodnotitelia, jeden slovenský a jeden zahraničný. Mená hodnotiteľov sú anonymné," uviedla Katarína Hamerlová z odboru komunikácie a protokolu ministerstva školstva. 

Podobnú skúsenosť má aj ďalší vedec. Andrej Čerňanský pôsobil v Nemecku. Po návrate na Slovensko sa o grant uchádzal trikrát. Zakaždým neúspešne. "Pritom tam boli použité najmodernejšie metodiky. Mohli sme byť jedno z prvých laboratórií na svete, ktoré to vôbec robia," povedal Andrej Čerňanský z katedry ekológie prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave. 

Nápady mnohých vedcov žijúcich v zahraničí po návrate na Slovensko zostávajú bez odozvy. "Toto je obrovský problém, pre ktorý sa oni nechcú vrátiť. Nie sú to len tabuľkové nízke platy," dodal Čerňanský. Aj jemu sa stalo, že keď sa chcel posunúť dopredu, výskum si hradil sám. "Človek potom trochu aj ľutuje, že sa vrátil. Jedna z možností je ísť zase do zahraničia," povedal Čerňanský. 

"Slováci, ktorí uspeli v zahraničí, zvažujú, či sa vôbec vrátiť," reaguje Kundrát. Hoci grant u nás dostal červenú, tento špičkový odborník do sveta vycestoval aj tak. Podporili ho Číňania, kde teraz realizuje svoj výskum. Kým našu grantovú agentúru nepresvedčil, v Číne ho chcú zakontraktovať hneď tri čínske paleontologické inštitúcie. "Z toho sa veľmi teším, takže my bez ohľadu na stratu podpory pokračujeme v spracovaní tohto fosílneho materiálu. Mám navštíviť novú lokalitu, možno nás tam čaká prekvapenie," povedal Kundrát. 

Pozrite si archívnu reportáž. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy