Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Parlament schválil jednorázový sviatok. Viete kedy nás čaká ďalší deň voľna?
Zdielať na

Parlament schválil jednorázový sviatok. Viete kedy nás čaká ďalší deň voľna?

BRATISLAVA / Pred sto rokmi vznikol spoločný štát Čechov a Slovákov - Československá republika. Zatiaľ čo u našich západných susedov ide o jeden z najvýznamnejších štátnych sviatkov, Slovensko si to pripomína len ako pamätný deň. NR SR v stredu schválila návrh vlády na zavedenie jednorazového štátneho sviatku.

Československá republika vznikla 28. októbra 1918. Pri príležitosti 100. výročia parlament odsúhlasil, že tento rok si to uctíme štátnym sviatkom. No nie 28. októbra, ale 30. októbra. Ak by sa vznik Československa stal štátnym sviatkom, pre ľudí by to znamenalo, že budú mať jeden deň voľna navyše.

Historik Dušan Kováč hovorí, že 30. októbra síce bola podpísaná Martinská deklarácia, avšak deň vzniku nášho spoločného štátu sa datuje na 28. október. "Považujem to za nesystémové a trápne, keď sa chceme za každú cenu kŕčovite odlíšiť od toho oficiálne uznaného štátneho sviatku. Ľudia, ktorí to schvaľovali, nevedia o procese vzniku Československa nič," povedal historik.

Mal by byť 28. október štátnym sviatkom? Celkom určite áno, pretože to je pre Slovensko a slovenský národ bod nula. Začiatok jeho moderných dejín. Vtedy vlastne vznikli oficiálne administratívne hranice Slovenska, uznané aj mierovými zmluvami.  Návrh zákona, ktorý z 30. októbra urobil tento rok štátny sviatok, poslanci v prvom čítaní schválili ešte v júni. 

"Nespochybňujem význam Martinskej deklarácie, ale pre mňa je vznik ČSR 28. október. S týmto sa stotožňujem s kolegami z opozície, ktorý navrhujú, aby vznik Československa bolo trvalým sviatkom a Deň ústavy by bol pamätný deň," uviedla Natália Milanová z OĽANO.

Pozrite si reportáž o ďalšej žiadosti opozície. Teraz žiadajú odstúpenie Františka Imreczeho, šéfa finančnej správy:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy