Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Opozícia žiada odvolanie Imreczeho pre kauzu colných podvodov
Zdielať na

Opozícia žiada odvolanie Imreczeho pre kauzu colných podvodov

BRATISLAVA / Opozícia žiada okamžité odvolanie Františka Imreczeho a jeho kolegu Ľudovíta Makóa pre colný škandál, pri ktorom podľa OLAF-u zmizlo na Slovensku viac ako 300 miliónov eur. Peter Kažimír im odkazuje, že jednajú ako komunisti v 50. rokoch bez súdu a prípadom sa bude zaoberať na budúci týždeň.

Opozičníci tvrdia, že spájajú svoje sily a budú sa snažiť najmä o jedno. "Požadujeme okamžite odvolanie Imreczeho a Makóa . Ale to už od Bašternáka," uviedla poslankyňa Veronika Remišová. 

​Saskári a obyčajní tvrdia, že o tom hovorili aj s hnutím Sme rodina a ostatnými z opozície. Ešte pred nimi mal tlačovku Miroslav Beblavý so svojou stranou Spolu. Poslanec tvrdí, že nejde len o podvody na clách a že OLAF má toho na Slovensko viacej a nestačí len odvolanie Imreczeho.

SaS zároveň tvrdí, že colné čachre s podhodnoteným textilom a obuvou pokračujú, napriek slovám Imreczeho o opaku. "Sú to každý deň nové a nové kamióny," tvrdí Rajtár. 

​Samotná Európska komisia zatiaľ proti nám nevedie žiadne konanie. Neznamená to však, že prípad nesleduje. "Európska komisia, najmä jej Generálne riaditeľstvo pre rozpočet, túto komunikáciu pozorne sleduje, aby v prípade potreby podnikla ďalšie potrebné kroky,"  povedala Ingrid Ludviková zo zastúpenia Európskej komisie na Slovensku. 

Zatiaľ je teda v úrovni komunikácie ohľadom záverov vyšetrovania. Podľa opozície však bude chcieť naspäť 300 miliónov späť do európskeho rozpočtu. "Budeme bojovať, aby sme nemuseli zaplatiť ani cent," vyjadril sa jasne Imrecze. Ten chce o prípade hovoriť aj so šéfom OLAF-u. Na podnet Petra Kažimíra má celú situáciu objasniť budúci týždeň v stredu na parlamentnom výbore. Podľa ministra to nemusí byť skôr a opozícii odkazuje len jedno: "Aj komunisti v 50. rokoch v množstve procesoch priznávali svojim obetiam právo sa obhajovať, preto by som poprosil aj našu demokratickú opozíciu toto právo prisúdiť aj prezidentovi finančnej správy." 

Pozrite si súvisiacu archívnu reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy