Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Odborníci krútia hlavou: Nie je možné, aby si colníci nevšimli podhodnotený tovar
Zdielať na

Odborníci krútia hlavou: Nie je možné, aby si colníci nevšimli podhodnotený tovar

BRATISLAVA / Pri colnom úniku neuveriteľných 300 miliónov eur, ktoré by od nás mohol chcieť Brusel, zatiaľ Slovensko nie je s Európskou komisiou v kontakte a komunikuje len s vyšetrovateľským orgánom OLAF. S jeho predstaviteľmi sa bude chcieť stretnúť šéf finančnej správy Imrecze. Naďalej však nevysvetlil, ako je možné, že si colníci v rokoch 2013 – 2014 nič podozrivé na podhodnotených cenách tovarov z Číny nič nevšimli. Podľa odborníkov to nie je možné.

​Firmy doviezli textil a obuv z Ázie do nemeckého Hamburgu, aby ho následne previezli na preclenie na Slovensko a odtiaľ opäť vyexpedovali inam. Nemá to priveľmi logistickú logiku, kým OLAF neodhalil, že tak na Slovensku zmizlo za roky 2013 -204 vyše 300 miliónov eur.

"Tá služba je lacnejšia na Slovensku. Preto sa koncentrujú vo východnej EÚ," vysvetľoval Ľudovíta Makó, riaditeľ Kriminálneho úradu finančnej správy. 

Pochybnosti 

To, žeby sa to preclievalo pre lacnejšie služby u nás a opäť ťahalo celou Európou inam spochybnil dlhoročný colník a bývalý námestník finančného riaditeľstva, Peter Cvik. Nakoniec aj šéf Imrecze, keď poukázal na to, že najväčší problém nemá žiadna krajina na východe. "Napríklad taká Veľká Británia až cez miliardu eur." 

Aj podľa novinára Denníka N, Miro Kerna, ktorý sleduje kauzu od začiatku, na to mohli prísť colníci už skôr. Kedže podľa slov šéfa riaditeľstva Imreczeho sú neustále v kontakte s OLAFOM. "Mohli sa podučiť od tých krajín, ktoré nemali náznaky toho, že to nie je podhodnotené a mohli si prevziať ich metodiku," myslí si Kern. 

(Ne)povšimnuteľné clo

Odborníkov a opozíciu však najviac zaráža iný fakt. Mnohým sa stalo, že si kúpili tovar z Ázie a tešili sa na dobrú cenu a zrazu zistili, že clo je nepríjemné. Ak to teda vedia individuálne, nevedia to pri veľkých množstvách?

Imrecze opakuje, že colníci nemali ako zistiť podhodnotené ceny tovarov pre nedostatok informácií z krajiny pôvodu, ako je originálna faktúra. Podľa Petra Cvika má colník viacero metód, ako na to prísť. Koniec koncov absolvujú množstvo školení v tejto oblasti. "Potom je tu ešte taká možnosť, že si ju nesmie všimnúť," hovorí Cvik. 

František Imrecze ešte niekoľkokrát povedal, že s OLAF-om sú neustále v kontakte. 

Pozrite si celú tlačovú správu prezidenta finančnej správy Františka Imreczeho: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy