Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
V malebnej dedine žije viac kráv ako obyvateľov. Turisti to miesto milujú
Zdielať na

V malebnej dedine žije viac kráv ako obyvateľov. Turisti to miesto milujú

Zdroj: Facebook

GUARDA / Malá dedinka, ktorej krása priťahuje turistov z celého sveta leží vo švajčiarskej oblasti Engadin. Počas leta sú ulice preplnené ľuďmi. V skutočnosti ale v nej žije len 190 obyvateľov, 256 kráv, 26 kôz a 21 koní.

Dedina Guarda leží vo výške 1652 metrov nad morom. Hoci môžu byť švajčiarskej zimy niekedy poriadne tuhé, Guarda má to šťastie, že sa rozprestiera medzi lúkami na slnečnej terase, zhruba 300 metrov nad údolím okolo rieky Inn.

Nie nadarmo sa tak väčšina turistov do dediny vyvezie miestnou autobusovou linkou. Výstup do strmého kopca totiž za horúceho dňa vie zaskočiť aj tie fyzicky zdatnejší, píše portál Novinky.cz.

Čaro dediny

Bohato zdobené domy sú podobné tým, ktoré nájdete v okolitých dedinách Ardez, Lavin, Susch alebo aj historickom jadre priľahlého mesta Scuol. Ulice zdobia studne a každá ponúka svojím spôsobom unikátny výhľad. Keď sem dorazíte v ranných hodinách, máte uličky sami pre seba a môžete ticho pozorovať dedinský ruch okolo.

Tradície 

Tradícia sa tu zachovali v plnej sile - väčšina miestnych obyvateľov ovláda rétorománsky jazyk a tunajšie deti každoročne 1. marca vyháňajú zvoncami zimu z dediny počas udalosti zvanej Chalandamarz. Niekedy to tak úplne nezaberá, ale komu to vadí? Hlavne že sa ratolesti na nejakú chvíľu zabavia. 

O obyvateľoch Guard sa hovorí, že sú veľmi pohostinní a na svoju dedinu sú náležite hrdí. Súvisí to aj s tým, že sa väčšina z nich aktívne podieľa na údržbe a starostlivosti o historické prvky tejto malebnej dedinky. A hoci môžete celú dedinku prejsť za slabú hodinku a reštaurácií je tu ako šafranu, mnoho turistov sa tu rado zdrží na celý deň a vstrebáva tunajšiu upokojujúcu atmosféru.

Autá za dedinou

Mnoho cestovateľov hovorí, že keď sa prechádzajú ulicami Guardu, tak majú pocit, ako keby chodili vonkajším múzeom. Jedným z dôvodov je aj to, že autá turistov zostávajú zaparkovaná za dedinou a prechádzať vo vozidlách môžu iba rezidenti. 

Mimoriadne horúce leto malo dopad aj na farmárov a preto sa im vo Švajčiarsku rozhodli pomôcť. Armáda vozila kravám vodu. Pozrite si reportáž: 

Súvisiace články