Jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Slovenský vedec Tkáč získal Oscara. Jeho výskum môže pomôcť aj vám
Zdielať na

Slovenský vedec Tkáč získal Oscara. Jeho výskum môže pomôcť aj vám

BRATISLAVA / Špičkový slovenský vedec JánTkáč dosiahol medzinárodný úspech, ktorý ocenila Európska výskumná rada. Jeho výskum sa týka rakoviny prostaty. Tou trpí jeden z ôsmych mužov a 400-tisíc takýchto pacientov ročne zomiera.

Slovensku sa podarilo získať európskeho "vedeckého Oscara". Európska výskumná rada totiž schválila a odporučila na financovanie projekt Jána Tkáča z Chemického ústavu SAV. Podaril sa mu výskum v oblasti diagnostikovania rakoviny prostaty, a to modernými, inovatívnymi metódami. 

Čo sa týka Slovenska, ide zatiaľ o jediný grant na aplikovaný výskum ( ERC grant Proof of concept ). "ERC je exkluzívna schéma. Predložený projekt posudzujú tí najväčší odborníci z celého sveta. Asi 90 percent financií z tejto schémy ide do svetových centier vedy ako je Cambridge či Mníchov. My, ani ostatné krajiny z V4 nemáme veľké úspechy v ERC grantoch, ale Ján Tkáč je svetlým príkladom," poznamenal Peter Samuely, podpredseda SAV. 

Cieľom grantu je aplikácia výsledkov základného výskumu do biomedicínskej praxe. "V projekte kladieme dôraz na diagnostiku rakoviny prostaty stanovením zmien v zložení sacharidov na povrchu prostatického špecifického antigénu. Spoľahlivosť diagnostiky sa pohybuje okolo 95 percent. V súčasnosti sa na diagnostiku ochorenia používa najmä stanovenie množstva prostatického špecifického antigénu v krvi, tá je však značne nepresná," vysvetlil vedec Ján Tkáč. 

Okrem toho podotkol, že analýza konkurencie mu ukázala, že toto riešenie môže poskytnúť značne lepšie parametre diagnostiky s cenovou výhodou, a teda má šancu uplatniť sa v klinickej praxi v celosvetovom rozsahu. 

Testy pre kliniky aj pre verejnosť na domáce použitie

Ján Tkáč a vedec Tomáš Bertók predpokladajú, že príprava diagnostických kitov sa bude realizovať v dvoch formách - klinické testy pre onkologické pracoviská či nemocnice a domáce testy pre verejnosť. "Domáce testy si predstavte ako tehotenské testy. Ak je podozrenie na ochorenie, budú tam dva pásiky, ak nie je žiadne podozrenie, bude tam len jeden kontrolný pásik. Výsledok by ste vedeli za pár minút," vysvetlil Tkáč.

Aby si aj ľudia, ktorí sa nepohybujú vo vedeckom prostredí vedeli predstaviť o aký úspech ide, podpredseda SAV pre vedu, výskum a inovácie Peter Samuely použil prirovnanie z futbalu. "V týchto projektoch naozaj víťazia tí najväčší hráči svetovej vedy. Real Madrid, či FC Barcelona a podobní hráči."

Výsledky tejto vedecko-výskumnej činnosti by mohli byť uvedené na trh v roku 2021. "V budúcnosti by sme radi vyvinuli kity na diagnostiku iných ochorení, konkrétne na ochorenie prsníka," dodal. Riaditeľ Chemického ústavu SAV Miroslav Koóš si váži, že jeho špičkový kolega zostáva pracovať na Slovensku. Osobitne v čase, keď je akadémia v spore s ministerstvo školstva pre proces jej transformácie. "Mohol to využiť a mohol odísť, a vybrať si univerzitu v Cambridge, v Stanford, kde len chcel," poznamenal na záver. 

Vedci SAV momentálne vedú boj, protestovali pred vládou. Podporili ich aj herci: 


Súvisiace články