Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Sexuálne zneužívanie detí nepotrestali. Cirkev o všetkom vedela
Zdielať na

Sexuálne zneužívanie detí nepotrestali. Cirkev o všetkom vedela

Archívne video

HARRISBURG – Komisia v americkom štáte Pensylvánia zostavila 900-stranovú správu o zločinoch amerických rímskokatolíckých kňazov, ktorá informuje o prípadoch sexuálneho násilia na deťoch. „Je príliš skoro uzavrieť knihu sexuálných škandálov katolíckej cirkvi,“ uvádza pensylvánska porota.

Podľa správy od 40. rokov minulého storočia zneužilo okolo 300 kňazov zhruba 1 000 detí. Skutočný počet zostáva záhadou, keďže mnoho cirkevných dokumentov je tajných a niektoré obete sa doteraz neprihlásili.

V správe sa uvádza príklad, kedy kňaz znásilnil len 7-ročné dievčatko, ktoré bol navštíviť v nemocnici. Iný prípad hovorí o tom, ako bol chlapec prinútený k orálnemu sexu a následne mu ústa vypláchol svätenou vodou.

Veľa vinníkov trestu uniklo pretože skutky boli utajované. Podľa AP boli obvinení iba dvaja, z ktorých sa priznal len jeden.

Členovia poroty dospeli k záveru, že katolícky biskupi a iní diecézni hodnostári sa snažili ochrániť cirkev pred poškodením dobrej povesti a pred pokutou. Zneužívali právo mlčanlivosti, aby obete umlčali a previnilcov posielali do "liečebných zariadení,“ kde ich "napravovali.“

Stovkám cirkevných hodnostárov bolo umožnené sa vrátiť aj po odhalení. Niektorí kňazi boli dokonca aj povýšení.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy