Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Cudzincom domy nepredáme - nový zákon obmedzuje predaj nehnuteľností
Zdielať na

Cudzincom domy nepredáme - nový zákon obmedzuje predaj nehnuteľností

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Kúpiť si dom na Novom Zélande je odteraz ťažšie. Parlament tento týždeň schválil zákon, ktorý zakazuje predaj väčšiny druhov nehnuteľností cudzincom. Cieľom opatrenia má byť zastaviť vysoké ceny nehnuteľností.

Zákon zakazuje cudzokrajným investorom nakupovať už existujúce nehnuteľnosti na Novom Zélande, budú však môcť kupovať byty v novostavbách a v niektorých ďalších sektoroch novozélandského trhu s nehnuteľnosťami. Premiérka Nového Zélandu Jacinda Ardern na prísľube obmedziť zahraničných kupcov nehnuteľností postavila svoju volebnú kampaň. Obviňuje ich z prudkého nárastu cien, pre ktoré si mnohí Novozélanďania nemôžu dovoliť kúpiť domy či byty.

Minister obchodu David parker počas konečnej diskusie o zákone v parlamente vyhlásil: "Ak máte právo trvalo žiť na Novom Zélande, máte právo aj kúpiť si nehnuteľnosť. Veríme, že Novozélanďania majú neodňateľné právo na kúpu nehnuteľností na Novom Zélande."

Najväčšie mesto Nového Zélandu Auckland sa často dostáva na čelo zoznamu miest s cenovo najmenej dostupnými nehnuteľnosťami na svete. Za ostatné desaťročie sa ceny nehnuteľností podľa ústrednej banky takmer zdvojnásobili. Len tento rok narástli o ďalších 5%. Počet vlastníkov nehnuteľností v radoch Novozélanďanov za ostatné roky tiež klesá.

Vládne údaje však naznačujú, že zahraniční kupcovia tvoria len zlomok miestneho trhu s nehnuteľnosťami. Podľa najnovších oficiálnych štatistík tvoria kupcovia bez novozélandského občianstva či povolenia na dlhodobý pobyt len 3% všetkých transakcií.

Väčšina kupujúcich však neuvádza, odkiaľ pochádza. Väčšina tých, ktorí to uvádzajú, však má čínske občianstvo.

Podľa portálu CNN si nehnuteľnosti na Novom Zélande kupujú aj bohatí a slávni, napríklad miliardár a investor do digitálnych technológií Peter Thiel. Analytici ale vravia, že zatiaľ vôbec nie je zrejmé, aké zmeny zákon prinesie. "Jednoducho netušíme, ako to ovplyvní situáciu na trhu s nehnuteľnosťami," informoval klientov Dominick Stephens, hlavný ekonóm novozélandskej divízie skupiny bánk Westpack. Ceny nehnuteľností by ale podľa jeho predpovede mohli do konca roka prestať rásť či dokonca aj začať klesať. 

Aj susedná Austrália sa pokúšala zastaviť rast cien nehnuteľností podobným zákonom. Ceny nehnuteľností od konca vlaňajšieho roka klesajú. Nový novozélandský zákon sa netýka austrálskych a singapurských kupcov, keďže medzi krajinami existujú špeciálne zmluvy. 

Drahé bývanie však nie je problémom len pre obyvateľov Nového Zélandu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy