Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Nočný vlčí hlad je nepriateľom mnohých. Poznáme dôvod, prečo vzniká i ako proti tomu bojovať
Zdielať na

Nočný vlčí hlad je nepriateľom mnohých. Poznáme dôvod, prečo vzniká i ako proti tomu bojovať

Archívna reportáž

RÍM / Aj vás prepadá chuť na jedlo alebo na sladké večer pred spaním? Informácie, ktoré zverejnili v talianskom denníku Corriere della Sera tento znepokojivý jav objasňujú. To ale nie je všetko, dozviete sa tiež, čo robiť, aby bol večerný vlčí hlad prekonateľný.

Podľa štúdie, ktorú článok zverejnil nás večer prepadá hlad preto, lebo sa v tele zvyšuje produkcia hormónu, ktorý stimuluje chuť k jedlu. Aby sme večer odolali pokušeniu jesť, nemali by sme vynechať obed a desiatu. 

Vo večerných hodinách totiž v tele klesá hladina peptidu YY a proteínu leptinu, ktoré vyvolávajú pocit sýtosti. Ideálne je preto nečeliť večerným pokušeniam hladný. 

Svoju úlohu hrá aj to, že väčšina z nás si až večer dokáže sadnúť k stolu a venovať jedlu dostatočný čas. V súčasnosti ale vedci zistili aj to, že ťažko ovládateľný večerný hlad závisí čiastočne aj na tom, ako sa počas dňa mení koncentrácia hormónu, ktorý signalizuje hlad a pocit sýtosti. 

Štúdia zverejnená na stránkach International Journal of Obesity ukazuje, že neskôr popoludní sa vylučuje menej hormónov, ktoré nám pomáhajú jedlu odolať. Naopak, hladina tých hormónov, ktoré v nás vyvolávajú túžbu po jedle s nástupom večera postupne stúpa. 

Ráno je podľa štúdie pocit hladu nižší ako večer. Nie je to len pocit, pretože večer je najnižšia koncentrácia peptidu YY, ktorý znižuje chuť na jedlo. Naopak, rastie hladina hormónu, ktorý nás núti jesť. Najvýraznejšie sa to prejavuje u osôb so záchvatovým prejedaním. U nich je ráno úroveň ghrelinu obzvlášť nízka, zatiaľ čo večer je veľmi vysoká. 

Ak sme v strese, rastie tendencia zvyšovania hormónu hladu a večer je táto situácia najhoršia, pretože večer vrcholí celodenný stres. Rast hladiny hormónu, ktorý nás núti jesť je výraznejší v porovnaní s tým, ako keď sme v dobrej nálade. "Večer je pravdepodobnejšie, že budeme z hormonálnych dôvodov jesť viac a príliš, bez toho, aby sme si to uvedomovali, predovšetkým tí, ktorí trpia záchvatovým prejedaním. Ak vieme, že pokušenie je pravdepodobnejšie, umožňuje nám to prijať protiopatrenia v podobe obeda a zdravého olovrantu," uviedla psychiatrička Susan Carnell.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články