Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Nedajú vám horúčavy v noci spať? Poradíme vám, ako sa schladiť
Zdielať na

Nedajú vám horúčavy v noci spať? Poradíme vám, ako sa schladiť

BRATISLAVA / V týchto dňoch je mimoriadne teplo aj počas nočných hodín. A práve vysoké teploty narúšajú kvalitný spánok. Nie každý má doma klimatizáciu a preto prichádzajú na rad domáce recepty. Toto sú tie najzákladnejšie.

Letné horúčavy na Slovensku dosiahnu tento týždeň svoj vrchol. Tieto dni majú byť najhorúcejšie v rámci celého leta a na niektorých miestach môže teplota vystúpiť až na 37 stupňov. Počas dňa je to ako tak riešiteľné. Horšie je to so spánkom v noci. 

Prečo sa nám v horúčavách zle spí, nám vysvetlila odborníčka. "Primeraná teplota na spánok je od 18 do 24-25 stupňov Keď je vyššia teplota, začína sa naše telo prehrievať, potíme sa, spánok je prerušovaný, začíname sa budiť," vraví lekárka Katarína Klobučníková z Neurologickej kliniky LFUK a FNSP.

Ako sa schladiť? 

Pred spaním sa treba vyhýbať ťažkej fyzickej práci, aby sme sa ešte viac neprehriali.Teplota zvyčajne klesne až nadránom. Dovtedy si musíme nejako poradiť. "Pred spaním je dobré vyvetrať. Ak máme klimatizáciu, tak aj vychladiť miestnosť. Ale je lepšie spať pri vypnutej klimatizácii. Ak necháme v noci klimatizáciu zapnutú, ráno sa môžeme zobudiť s bolesťami v oblasti krčnej chrbtice alebo krížov," radí Klobučníková. 

Ak už chceme spať pri zapnutej klimatizácii, doktorka odporúča mať ju radšej zapnutú vo vedľajšej miestnosti a nechať otvorené dvere. Aby počas spánku nefúkal studený vzduch priamo na nás.

Bez klimatizácie

Mnohí však klimatizáciu nemajú vôbec. V takom prípade treba hľadať iné spôsoby ochladenia miestnosti, v ktorej spíme. Napríklad tak, že pred ventilátor položíte misku s ľadom. "Je dobré zvoliť ľahšie oblečenie, chladiace povlečenie, ale aj vychladený vankúš," dodáva Klobučníková. 

Úľavu môže priniesť aj posteľná plachta, ktorú dáme pred spaním vychladiť do chladničky alebo mrazničky. Rovnako čím menej zapnutých spotrebičov tým lepšie. Aj tie totiž vyžarujú teplo.

Ďalšie rady, ako sa schladiť, nájdete v reportáži Martiny Karasovej: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy