Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Bratislavské rožky ako ich nepoznáte. Sú symbolom sladkých fúzov obávaného premožiteľa Turkov
Zdielať na

Bratislavské rožky ako ich nepoznáte. Sú symbolom sladkých fúzov obávaného premožiteľa Turkov

STARÁ ĽUBOVŇA / Hrad v Starej Ľubovni je síce malou stredovekou pevnosťou, no navštívilo ho množstvo významných kráľov, ktorí menili dejiny Európy. Jedným z nich je aj Poliak Ján III Sobieski. Bol to veľký bojovník, a navyše legenda hovorí, že práve jemu môžeme vďačiť za slávne a chutné bratislavské rožky.

Píše sa rok 1683 a na ľubovniansky hrad práve prichádza záchranca Európy - Ján III. Sobiesky. "My sme dnes našli vo veľkom 38 miliónovom Poľsku niekoho, kto žije Sobieskim, kto sa podieľal na rekonštrukcii takýchto udalostí a asi má aj taký životný štýl ako mal niekedy Ján tretí," hovorí riaditeľ hradu Ľubovňa Dalibor Mikulík. "Som mu podobný hlavne duchovne,viem o ňom všetko, čítal som všetky publikácie i životopisy. Nezaujíma ma iba to, aké bitky vyhral, ale aj jeho súkromie," tvrdí Grzegorz Rypień, poľský kráľ Ján III. Sobieski. "To bol jediný slovanský, pred ktorým Habsburg sa poklonil," potvrdzuje aj jeden z návštevníkov a nadšencov histórie pán Vladimír.

Víťazstvo nad Turkami pri Viedni v septembri 1683, znamenalo začiatok konca osmanskej éry v Európe. Na ľubovnianskom hrade sa po víťaznej bitke kráľ Ján III. zdržal niekoľko mesiacov, spolu so svojou slávnou armádou. Vidieť takto vystrojených poľských husárov, to je dnes naozaj veľká vzácnosť. "Krídla na chrbte sú unikátnou súčasťou. Je veľa interpretácií na čo slúžili. Jednou z nich je, že to mal byť psychologický efekt, teda spôsob, ktorý opticky zväčšoval celé vojsko," vysvetľuje historik Peter Žarnovský.

Originálny kráľ mal typické fúzy, tie ho charakterizovali. Ten ľubovniansky si ich musel z neznámych dôvodov tesne pred touto rekonštrukciou oholiť.Legenda ale hovori, že práve podľa sobieskeho fúzov sa dnes tvarujú bratislavské rožky. "Poliaci veľmi často vravia, že to je práve taká spomienka v kulinárstve, že bratislavské rožky sú sobieskeho sladké fúzy," hovorí Mikulík. "Koluje taká legenda, že ako keby v polmesiaci, potom to Sobieski lámal na polovicu, aby tým ukázal, že ten polmesiac, tá sila Osmanskej ríše sa symbolicky predsa len dá zlomiť," tvrdí aj Žarnovský.

Festivaly a slávnosti sú populárnymi voľnočasovými aktivitami na viacerých hradoch Slovenska:

Súvisiace články