Oblačno
13°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Stovky nelegálnych budov na Domaši. Majitelia sa k nim nepriznávajú
Zdielať na

Stovky nelegálnych budov na Domaši. Majitelia sa k nim nepriznávajú

DOMAŠA / Vodohospodári sa aj s políciou pustili do boja s čiernymi stavbami v rekreačnej oblasti Domaša na východnom Slovensku. Na takmer kilometrovom úseku skontrolovali približne 20 nelegálnych stavieb. Majitelia ich budú musieť odstrániť.

Na brehu Domaše sú desiatky nelegálnych stavieb. Niektoré majú aj pevné základy, ale všetky sú bez stavebného povolenia. Väčšina týchto chatiek je postavená až nebezpečne blízko pri brehu. Keď sa dvihne hladina vody, ako tomu bolo naposledy pred troma mesiacmi, skončia tieto prístrešky a všetko čo je v nich, vo vodnej nádrži. "My nemôžeme povoliť osadenie objektov v tejto zóne," povedala Eva Kolesárová, riaditeľka Správy povodia Bodrogu. "Takéto objekty by mohli spôsobiť znečistenie, sú tam rôzne chemikálie olej a podobne," dodal Pavel Machava, hovorca VHP.

Vodná stráž spolu s políciou od rána kontrolovali jednu nelegálnu stavbu za druhou. Pri niektorých našli aj majiteľov. Poniektorí hoci v chatkách zjavne víkendovali, tvrdili, že oni majiteľmi nie sú a ani ich vlastne nepoznajú. Napriek tomu ale mali kľúče. "Ja som si to požičal od kolegu ktorý je vlastníkom. Ale nemám žiadny kontakt na neho," uviedol jeden z rekreantov. 

"Nie všetci sa chcú priznať ž tento objekt je ich takže tá identifikácia je dosť náročná," informovala Eva Kolesárová. "Podobná situácia je na viacerých vodných nádržiach. máme problém s čiernymi stavbami, ale povedal by som, že situácia na Domaši je najzávažnejšia," dodal Pavel Machava.

Majiteľov stavieb vyzvali k ich odstráneniu. Ak nedôjde k náprave v stanovenom termíne, situáciu bude ďalej riešiť stavebný úrad. Problémom ale nie sú iba samotné stavby. "Väčšina týchto nelegálnych objektov využila na stavbu časť brehového opevnenia," vysvetlila riaditeľka Správy povodia Bodrogu. Kamene majú byť na brehu predovšetkým ako ochrana. V mnohých prípadoch poslúžili ako stavebný materiál práve pri nelegálnych provizórnych prístreškoch. "Tento kameň chýba a vidíme kde sa nachádza," dodala riaditeľka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy