Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Pri Domaši zaplavila voda latríny. Starosta hovorí o ekologickej katastrofe
Zdielať na

Pri Domaši zaplavila voda latríny. Starosta hovorí o ekologickej katastrofe

DOMAŠA / Vodám Domaše hrozí ekologická katastrofa. Je o tom presvedčený starosta Kvakoviec a poukazuje na dlhodobo neriešené čierne stavby na brehoch vodnej nádrže. Po zime a výdatnom lejaku sa dvihla hladina tak, že pod vodou skončili nelegálne prístrešky i desiatky vrakov rôznych obytných karavanov. Do vôd Domaše sa dostali i fekálie z latrín, ktoré pri nelegálnych prístreškoch stáli. Pritom Domaša je rezervným zdrojom pitnej vody.

Vo vodnej nádrži Domaša je aktuálne o 15 miliónov kubíkov vody viac. Hladina na celej ploche sa dvihla o asi jeden meter. Na Domaši platí druhý stupeň povodňovej aktivity. Starosta Kvakoviec ale bije na poplach a hovorí o mimoriadnej situácii. Zdvihnutá hladina zasiahla nelegálne prístrešky rybárov a chatárov. "Osobne som presvedčený, že môže nastať ekologická katastrofa, pretože voda môže byť kontaminovaná nielen olejmi, ale aj mazivami," uviedol starosta Kvakoviec Radovan Kapraľ.

Proti nelegálnym obydliam, ktoré hyzdia brehy Domaše bojujú už roky. Stále bez konečného výsledku. Teraz sa naplno ukázal aj iný ako estetický problém. Stoja totiž v blízkosti hladiny, kde žiadna legálna stavba stať nemôže. V takzvanom zátopovom pásme. "Tá hladina je nad bežnou úrovňou to znamená, že aj rôzne objekty sú pod hladinou, rôzne vraky," povedal Miroslav Benko z Odboru starostlivosti o životné prostredie.

Keď stúpne voda, pod hladinou skončí všetko, aj latrína. "Čiže všade plavú fekálie. Vieme, že niektorí tam majú batérie na svietenie, vieme, že tam majú benzíny s elektrocentrálami na to, aby mohli fungovať," uviedol Kapraľ. 

Domaša nie je primárnym, ale záložným zdrojom pitnej vody s patričným stupňom ochrany. "Situáciu na vodnej nádrži Domaša preverujeme. Keď budú známe výsledky tak vás budeme informovať," uviedol hovorca vodohospodárskeho podniku Pavel Machava.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy