Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Vodiči, obrňte sa trpezlivosťou. Začínajú masívne opravy ciest
Zdielať na

Vodiči, obrňte sa trpezlivosťou. Začínajú masívne opravy ciest

Archívne video

BRATISLAVA / Hlavné mesto začína s opravami ciest po zime a dve dopravné tepny, Bajkalská a Dolnozemská, sú prvé dva úseky ciest, s ktorými mesto začne. Celkovo by malo byť v roku 2018 opravených 100 kilometrov jazdných pruhov. Do opráv komunikácií investuje hlavné mesto 16 miliónov eur a to 7 miliónov z rozpočtu mesta a 9 miliónov eur je vládna dotácia.

Z celkového harmonogramu všetkých opráv na rok 2018, pôjde o dva najdlhšie úseky. Všetky jazdné pruhy v oboch smeroch na Dolnozemskej v úseku od okružnej križovatky s Panónskou po odbočku s Kutlíkovou začalo mesto opravovať v utorok, 3. apríla. Celkovo do 13. mája 2018 opravia 14 kilometrov jazdných pruhov.

Bajkalskú začne mesto opravovať v piatok večer pred víkendom, keď už bude dopravná situácia na tejto vyťaženej ceste pokojnejšia. Rovnako ako pri Dolnozemskej pôjde o veľký úsek cesty v celkovej dĺžke 12,5 kilometrov jazdných pruhov. Nový asfalt položia obojsmerne od Trnavskej cesty po Mlynské nivy. Opravovať sa bude na etapy, a to nielen počas víkendov, ale aj počas pracovného týždňa. Plánované ukončenie prác je 21. mája 2018.

"Bratislave sa darí, čoho dôkazom je najmasívnejšia oprava ciest za posledné roky. Tento rok opravíme 100 kilometrov ciest, pričom za posledné 3 roky to bude spolu až 200 km ciest. Tak ako som avizoval, začíname Bajkalskou, ale keďže je pekné počasie a mechanizmy pripravené, opravujeme aktuálne od dnešného dňa aj Dolnozemskú. Súčasne by som rád poprosil Bratislavčanov o trpezlivosť počas rekonštrukcií,“ povedal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Väčšinu z plánovaných opráv ciest bude hlavné mesto realizovať cez letné prázdniny, aby sa tak čo najmenej zaťažovala doprava a mobilita v meste. Súčasťou balíka opráv je aj vybudovanie 200 bezbariérových úprav priechodov pre chodcov, oprava 19 kilometrov chodníkov a 26 bezpečnejších zastávok MHD. O všetkých opravách ciest a s tým súvisiacich dopravných obmedzeniach, bude hlavné mesto Bratislavčanov priebežne informovať

V roku 2017 hlavné mesto opravilo 50 kilometrov ciest, 10 kilometrov chodníkov, 19 ník na zastávkach MHD a zrealizovalo bezbariérové úpravy priechodov pre chodcov. Z rozpočtu mesta na to bolo vyčlenených 9 miliónov eur.

Banská Bystrica
V Banskej Bystrici začali opravovať výtlky po zime, dnes sa asfaltovalo na Mládežníckej a aj Bernolákovej ulici. "Do obnovy ciest a chodníkov tento rok samospráva investuje takmer 2 850 000 eur," uviedla Dominika Mojžišová z kancelárie primátora mesta. Po väčšine ciest vodiči skôr kľučkujú ako jazdia aby sa vyhli všetkým dieram, ktoré zostali po tuhej zime. Mesto začína s obnovu zanedbaných ciest a chodníkov, a tak sa treba pripraviť aj na obchádzkové trasy.  "V najbližších dňoch sa začne s opravami na Zvolenskej ceste, preto žiadame vodičov, aby vodiči dávali zvýšenú pozornosť na dopravné značenie Mojžišová," dodala Mojžišová. 

Komárno
S jarným počasím prichádza po zime tradičný slalom motoristov po cestách. "Rozkvitli aj naše cesty, takéto hrubé výtlky sú, tu si môžete auto pokaziť, alebo kolesá zničiť, to je hrozné," povedala obyvateľka Komárna, Monika Kováčová. V Komárne doposiaľ výtlky ošetrovala externá firma liatym asfaltom. Oprava vydržala presne rok, do ďalšej jari, navyše bola časovo náročná. "Ani my sme neboli vždy spokojní, napriek tomu bola platná zmluva, čo sme zdedili," vysvetlil vzniknutú situáciu viceprimátor Komárna Béla Keszegh. Preto sa mesto rozhodlo zmeniť stratégiu a začala oprava celých ulíc. "Na takéto opravy sa nedajú ani čerpať granty, preto sme sa rozhodli čerpať dodávateľský úver a ešte sme aj žiadali 10-ročnú záruku," dodal viceprimátor Komárna.

Košice

V treťom najväčšom slovenskom meste, Prešove, sa zima podpísala pod stav ciest. Niektoré úseky sú také, že jednu jamu obídete a do druhej padnete. Niektoré jednoducho neobídete, hlavne keď ide auto oproti. Niektoré zas treba obchádzať priamo v križovatke. A niektoré by si zaslúžili aj zápis do neslávnej knihy rekordov. "V tomto roku už mesto vysúťažilo 17 rôznych úsekov ciest a chodníkov za vyše 640-tisíc eur. Opravy za ďalších 1,3 milióna eur zadefinujú výbory mestských častí," dodal Milan Grejták," tlačový referent MsÚ Prešov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy