Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Záplavy, nárazový vietor, dážď na jednej strane. Na tej druhej zaplavené polia a cesty a postŕhané strechy
Zdielať na

Záplavy, nárazový vietor, dážď na jednej strane. Na tej druhej zaplavené polia a cesty a postŕhané strechy

SLOVENSKO / Počasie si z nás už dlhšie robí prvý apríl. Výstrahy, ktoré na dnes a Veľkonočný pondelok vydali meteorológovia, by však mali obyvatelia viacerých kútov Slovenska brať vážne. Okrem silného vetra hrozia aj povodne.

Akoby sa počasie rozhodlo, že nám počas týchto sviatkov dopraje všetko dvakrát. Okrem šibačky korbáčom aj poriadne vyšľahanie vetrom a okrem oblievačky aj poriadne dažďové prehánky. Tie nielen naplnili ale aj na niektorých úsekoch donútili vystúpiť niektoré vodné toky z korýt. Tretí stupeň kvôli hroziacim povodniam vyhlásili v okresoch Trebišov a Stropkov. Druhý v okresoch Košice okolie, Svidník a v Humenné.

Ako takmer každý rok sa ako prvá vyliala voda v okolí obce Michaľany. "Na toku Roňava. Boli zaplavené polia pod dedinou, to znamená, že nie sú ohrozené majetky a životy ľudí. Ide o územie, ktoré býva pravidelne zaplavované," potvrdil Pavel Machava, hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku.

Hladiny riek stúpajú aj na krajnom východe. Celú noc tu intenzívne pršalo. Prvý stupeň hydrologickej výstrahy vyhlásili v okresoch Snina, Humenné a Medzilaborce. Rieka Udava v obci Papín stúpla o viac než meter. "No, ale keď to takto bude pokračovať ďalej, tak to stúpne o dosť. Je možné, že nastanú problémy," tvrdí obyvateľ Papína.

Podľa miestnych obyvateľov môže problémy spôsobiť nielen dážď ale hlavne voda, ktorá sa do riek steká z okolitých lesov. Voda zaliala aj niektoré úseky ciest, všetky ale boli zjazdné. Hasiči počas dňa vyrážali pomáhať pri odčerpávať vody z pivníc. V Snine voda zatekala aj do bytov. Druhý stupeň povodňovej aktivity vyhlásili na toku Výrava, no stúpa aj hladina Laborca v Humennom. "Samozrejme, pokiaľ sú vyhlásené stupne povodňovej aktivity, naši pracovníci slúžia vo zvýšenom režime. A pokiaľ by to bolo potrebné, tak samozrejme, že ideme do okamžitého zásahu," potvrdil Machava.

Stúpajúce hladiny tokov zaznamenávali aj v okresoch Prešov a Vranov nad Topľou. Vylial sa Sekčov pri Finticiach. "Ja som síce prešiel autom, ale musel som ísť pomaly," potvrdil miestny obyvateľ. Voda zatiaľ veľké škody nenapáchala. Zaplavila ale polia v okolí Vranova, v Hlinnom stekala dole dedinou voda po ceste aj po chodníkoch. V Hanušovciach nad Topľou zas miestnych potrápila aj kanalizácia, ktorá ich hnevá pri každom väčšom lejaku. "Pri každej väčšej búrke vždy vyviera ten kanál z druhej strany," potvrdila aj miestna obyvateľka.

"Bola to typická situácia, keď prechádza tlaková níž cez strednú Európu. Zrážková činnosť bola intenzívna, pretože napršalo aj viac ako 40 mm zrážok. Ale teraz už to odchádza," pozitívne sa vyjadril meteorológ Peter Jurčovič.

Nárazový vietor potrápil obec Králiky pri banskej Bystrici. "Boli nárazové vetry, odhadujem, že mohli udierať s rýchlosťou aj 100 km za hodinu," tvrdí Ivan Škamla, starosta obce Králiky.

Podľa domácich to prišlo náhle.V priebehu desiatich minút sa vietor prehnal obcou a strhol strechu na rodinnom dome. Majitelia boli práve vnútri. Rýchlo bežali von, keď počuli náhly hrmot. Časť strechy skončila na elektrických drôtoch, zasahovali aj hasiči. "Dúfam, že na noc to ustane, lebo keby sa niečo stalo v noci, bolo by to horšie," potvrdil starosta.

A naozaj by sa to malo zlepšiť. Vietor dnes v na západnom Slovensku dosahoval rýchlosť aj 85 km za hodinu. Na Orave, Kysuciach, Liptove, Spiši i na Horehroní však mal aj silu orkánu. "To sú priemerní rýchlosti vetra až 118 km za hodinu. V nárazoch aj viac. Ale to sa týka len hrebeňou Tatier. A keď ta tlaková níž odchádza, tak aj ten vietor s ňou odchádza," potvrdil Jurčovič.

Niektoré krajiny si už svoju porciu záplav zrejme vyčerpali, začiatkom roka udreli mohutné záplavy na Francúzsko:​

Súvisiace články

Najčítanejšie správy