Oblačno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Veľkú noc oslavujú kresťania po celom svete. Pápež požiadal veriacich o mier
Zdielať na

Veľkú noc oslavujú kresťania po celom svete. Pápež požiadal veriacich o mier

VATIKÁN/LONDÝN/BRATISLAVA / Už šiesty krát poprial pápež František veriacim veselú Veľkú noc z balkóna Chrámu svätého Petra vo Vatikáne. Sviatky ale oslávili aj v iných kútoch sveta. Slovensko nebolo výnimkou. Obyvatelia Lendaku ukázali krásu slovenského folklóru spojenú s cirkevnými sviatkami.

Na námestí svätého Petra vo Vatikáne sa tak, ako každý rok zhromaždili davy veriacich, aby si vypočuli pápežovo veľkonočné posolstvo. Pápež František v ňom žiadal o zmierenie pre celý svet, počnúc dlhoročnou občianskou vojnou sužovanou Sýrou, až po Južný Sudán, Jemen, či Venezuelu. V reči spomenul aj násilnosti na hraniciach Pásma Gazy. "V Svätej Zemi zažívame v týchto dňoch útrapy konfliktu, v ktorom trpia aj tí bezbranní," povedal pápež.

Pápež hovoril aj o nadchádzajúcich rokovaniach na kórejskom polostrove. Zodpovedných vyzval, aby konali rozvážne a v najlepšom záujme kórejského ľudu. Na záver poprosil veriacich, aby mysleli aj na neho: "Nezabudnite sa, prosím, za mňa modliť. Dovidenia."

Najväčší kresťanský sviatok roka si pripomenuli aj v Jeruzaleme. Omše v tamojšej Bazilike svätého hrobu, ktorú viedol apoštolský administrátor jeruzalemského latinského patriarchátu Pierbattista Pizzaballa sa zúčastnili stovky pútnikov z celého sveta. "Je to úžasný pocit, zažiť, ako sa tu zídu veriaci z rôznych kútov planéty a spoločne oslávia tento sviatok," povedala pútnička z Talianska Camilla Cantore.

Veľkonočnú bohoslužbu nevynechali ani členovia britskej kráľovskej rodiny, ktorí sa na nej zišli vo windsorskej kaplnke Svätého Juraja. Nechýbali na nej ani princ William s manželkou Kate, ktorá by tento mesiac mala priviesť na svet už ich tretie spoločné dieťa. Obradu sa však nezúčastnil 96-ročný manžel kráľovnej Alžbety princ Filip. Minulý rok totiž pre pokročilý vek odišiel do dôchodku.

Najväčší cirkevný sviatok roka dnes ľudia slávili v kostoloch aj v Bratislave. Omšu v dóme svätého Martina celebroval bratislavský arcibiskup Stanislav Zvolenský. Veľkonočné sviatky by mali byť podľa neho časom rozmýšľania nad tajomstvom nášho bytia. Po omši sa vyjadril aj k súčasnému dianiu v našej spoločnosti.

Gorali z Lendaku nesklamali ani tento rok

Celý kostol bol v nedeľu ráno zaplnený do posledného miesta. Po pol jedenástej dopoludnia sa v rímskokatolíckom kostole v Lendaku začala svätá omša. Tak ako na všetky veľké cirkevné sviatky aj táto slávnostná veľkonočná bola výnimočná. Navyše, podľa prastarých zvykov, by mali byť všetky ženy oblečené v bielom. "My sme to videli roky iba v televízii. Preto sme si povedali že to chceme vidieť na vlastné oči," povedala Mária, ktorá prišla až z Hlohovca, aby si vachutnala netradične-tradičnú omšu. 

Keď omša začne, do kostola sa už ledva zmestia oneskorenci. Veriaci urobia priestor pre miestneho kňaza a potom miesto pred oltárom uzatvoria krojované ženy Slávnostnými krojmi ľudia vyjadrujú dôležitosť sviatku. Biely kroj je najslávnostnejši. Zajtra si ženy oblečú ružový a potom už iba obyčajný. Na omši sú ale aj tí, ktorí kroj na sebe nemajú. "Kroj mám na pôjde v skrini a neoblečiem ho už, lebo do neho nevojdem," povedal jeden z Lendačanov. Ďalší z obyvateľov Lendaku, Ján Grich mal svoj kroj hrdo na sebe a povedal: "Ľudia si neužívajú život, pozerajú iba po moderných veciach. Ale čo z toho, staré je krajšie."

Medzi stovkami nádherných krojov boli aj také, ešte o čosi krajšie. Mali ich oblečené dva páry mladých ľudí. "Nám idú ohlášky, lebo sa o tri týždne vydávam, preto mám trošku iný kroj," vysvetlila budúca nevesta, Patrícia Neupaverová. "V zadu mám zelené perečko. To budem asi jediný, kto ho tu v kostole má," dodal ženích Pavol Haber

Sviatky jari ale pod Tatrami neboli vôbec jarné. Sneh a dážď krojovaných ľudí poriadne potrápil. Pri pohľade na nohy niektorých žien mrazilo a navyše, nemali na sebe žiadne zimné bundy. Nad hlavami iba dáždniky a na sebe pršiplášte aby sa nepoškodil kroj.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy