Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Čierne stavby sú vážnym problémom Slovenska. Na Domaši ich je vyše stovka
Zdielať na

Čierne stavby sú vážnym problémom Slovenska. Na Domaši ich je vyše stovka

DOMAŠA / Brehy vodnej nádrže Domaša na východe Slovenska zapĺňa viac ako stovka nepovolených objektov. Už roky nikto poriadne nevie, čo s tým. Zdá sa, že ktokoľvek si tam môže postaviť chatku a nič mu za to nehrozí. Aj preto vo štvrtok zodpovední dali hlavy dokopy a hľadali riešenia.

Už viac ako 20 rokov sa obce, v ktorých katastri sa tieto objekty nachádzajú, trápia s problémom odstránenia desiatok čiernych stavieb na brehoch Domaše. Niektoré obce už dokázali mnohých vlastníkov týchto objektov indentifikovať. Lenže je tu problém, podľa akého zákona postupovať k ich odstráneniu.

"Podľa stavebného zákona či sa jedná o stavbu, alebo nie je to stavba," vraví predseda predstavenstva Oblastnej organizácie cestovného ruchu Horný Zemplín, Jaroslav Makatura. "V tých prípadoch kde zadefinujeme, že to stavba nie je, budeme využívať možnosti iných zákonov, napríklad zákona o odpadoch a iných," pokračuje Ľubomír Lukič, pracovník stavebného úradu. 

Ďalším navrhovaným riešením je obmedzenie výkonu rybárskeho práva v úsekoch, kde sa nepovolené objekty nachádzajú alebo obmedzenie pre tých rybárov, ktorí preukázateľne vlastnia alebo užívajú tieto objekty. Lenže to by museli aj samotní rybári v prvom rade chcieť riešiť tento problém.

"Obec opakovane v najbližších dňoch pošle s daňovými výmermi výzvu na odstránenie stavby s poučením o tom, že v priebehu leta, keď voda opadne to bude obec riešiť podľa stavebného zákona a zákona o odpadoch," pokračuje o plánoch starostka obce Bžany, Mária Kasičová. To, či sa tento problém podarí už konečne raz a navždy vyriešiť musia chcieť hlavne všetci kompetentní. V opačnom prípade budú brehy Domaše posiate čiernymi stavbami ďalších zopár rokov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy