Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Jedinečnú šancu vidieť nebeský úkaz, aký už nezažijú, priamo v planetáriu využili stovky ľudí
Zdielať na

Jedinečnú šancu vidieť nebeský úkaz, aký už nezažijú, priamo v planetáriu využili stovky ľudí

Archívna reportáž

HURBANOVO / Hvezdáreň a planetárium v Hurbanove sa začali plniť už od pol deviatej večer – okrem slovenčiny a maďarčiny tam znela aj čeština, angličtina či portugalčina. Najdlhšie úplné zatmenie mesiaca v tomto storočí sa viac ako 500 ľudí rozhodlo stráviť práve v parku Slovenskej ústrednej hvezdárne v Hurbanove.

Kým začalo samotné divadlo na oblohe, návštevníci mohli obdivovať exponáty Konkolyho múzea, vstúpiť do planetária či nazrieť na oblohu viacerými ďalekohľadmi v parku, alebo priamo pod kopulami historickej budovy Ústrednej hvezdárne.

"Okrem mesiaca budeme mať možnosť pozorovať aj Jupier, aj Mars aj Saturn," pripravoval prítomných na dianie na nočnej oblohe František Takács zo Slovenskej ústrednej hvezdárne v Hurbanove.

Spisovateľka a režisérka Daniela Kapitáňová bola tiež zvedavá na zatmenie: "Neviem spať, keď je spln, priniesla nás zásadná zvedavosť, v živote som nevidela zatmenie mesiaca v hvezdárni."

Okrem toho, že ide o krásny úkaz, astronómovia môžu vďaka nemu spresniť pohyb mesiaca, keďže nemá kruhovú dráhu okolo Zeme. Tentoraz bol mesiac úplne zahalený tieňom našej Zeme celú hodinu a 43 minút.

O poslednom takomto zatmení Mesiaca v tomto storočí vzniklo množstvo aj amatérskych záznamov:

Súvisiace články