Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Hádka majiteľov dvoch domov pre vodu sa skončila na polícii. O peniaze vraj rozhádaným susedom nejde
Zdielať na

Hádka majiteľov dvoch domov pre vodu sa skončila na polícii. O peniaze vraj rozhádaným susedom nejde

KOLONICA / Polícia rieši problém medzi susedmi v obci Kolonica. Pani Vieru susedia odpojili od pitnej vody. Zúfalá žena tvrdí, že na výstavbe vodovodu sa pred 40timi rokmi podieľali aj jej rodičia. Susedia však majú dôvod, prečo to urobili.

V Kolonici obecný vodovod nemajú. Dedinčania si teda prívod vody musia zabezpečiť svojpomocne. "Moji rodičia tu bývali a samospádový vodovod postavili asi 40 rokov dozadu a na tom sa podieľali tri rodiny. Naši rodičia, aj dvaja susedia," opísala minulosť Viera Ciniková, dedička domu aj pozemku. Jedným z nich bol aj 72-ročný pán Andrej. Vraví, že vodovod bol na dvoch miestach poškodený a nevyhnutná bola oprava. "Sme vymenili trúbky, sme dali nové plastové. Keď sme to išli robiť, tak sme si pýtali od jej mamy peniaze. Ona povedala, že ona vodu nepotrebuje, že nedá peniaze. Tak to skončilo, že ju odpojíme," tvrdí sused pán Andrej.

"Viete, 90-ročná žena... lenže ja som už vtedy bola polovičný vlastník domu a pozemku, takže mali osloviť aj mňa. Oni mi odstavili vodu, nikto nič nekonzultoval so mnou, zákerne ma odstavili," tvrdí Cinkotová. "Môžem potvrdiť, že polícia v danej veci prijala oznámenie. Prípad je zatiaľ riešený ako priestupok proti občianskemu spolunažívaniu," tvrdí Daniel Džobanik, hovorca KR PZ v Prešove.

Pán Andrej nám povedal, že oprava vodovodu stála asi 1500 eur. Studňa, z ktorej čerpajú vodu, je pol kilometra za jeho domom. "Povedzte, koľko ste dali, ja vám to vynahradím finančne. Takže o peniaze tu nejde," dodáva Ciniková, ale sused nesúhlasí: "Nie, tak by to malo ostať ako je, keď jej mama povedala, že nepotrebuje, odpojiť. Však ona má tam studňu, čo vykopal jej otec. Nech kúpi darling a zavedie tam pár trubiek a má vodu tak isto, ako každý jeden."

"Keby povedali, urob si to a potom sa dohodneme, že odstavíme, keď už ty budeš mať vodu zavedenú. Ale oni nič, v tichosti, bez slova. Príde mi zle, budem potrebovať vody, čo urobím," tvrdí majiteľka.

Podľa právnika sa pani Viera môže obrátiť na súd a dokázať svoj spoluvlastnícky podiel k studni alebo potrubiu. "Je dôležité, či potrubie bolo vymenené kompletne, ale bolo len renovované. Na základe dedenia získala spoluvlastnícky podiel na potrubí, ale keď bolo vymenené, tak to potrubie nie je jej, nepatrí jej," tvrdí advokát Milan Ficek. "Nemáte sa čoho napiť, nemáte sa kde ruky umyť. Čo ja mám z toho dedičstva? Ja som zdedila dom aj s vodou," zúfa si majiteľka.

Susedské spory sa nezriedka končia aj fyzickými útokmi:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy