Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Na malých opilcov si v noci posvietili policajti. S alkoholom už majú problém aj iba 12-ročné deti
Zdielať na

Na malých opilcov si v noci posvietili policajti. S alkoholom už majú problém aj iba 12-ročné deti

BRATISLAVA / Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Bratislave v noci z piatka na sobotu realizovalo preventívnu policajnú akciu "Mládež". Táto policajná akcia je zameraná na ochranu mládeže pred alkoholom, s osobitným zameraním na predávanie, podávanie a požívanie alkoholických nápojov mladistvými vo vybraných objektoch a na verejne prístupných miestach v jednotlivých okresoch Bratislavského kraja.

V rámci kontroly realizovanej minulý týždeň (dňa 19.07.208) v treťom bratislavskom okrese policajti skontrolovali celkom 73 osôb. Kontrole sa nevyhli kúpaliská, bufety, pivárne, herne, či dokonca objekt štadióna po futbalovom zápase, lesopark a  záhradkárska oblasť. Podanie alkoholu, ani jeho požitie mladistvými zistené nebolo, avšak v rámci kontroly policajti na osobnej slobode obmedzili dve osoby pre podozrenie zo spáchania drogovej trestnej činnosti a uložením blokovej pokuty vyriešili zistený priestupok proti bezpečnosti a plynulosti v cestnej premávke.

Závažnejšie zistenia však mala policajná akcia, ktorá prebiehala 27.07.2018 vo večerných hodinách v Mestskej časti Bratislava – Staré Mesto. Alkohol bol zistený u 9 mladistvých. Po pozitívnej dychovej skúške boli predvedení na policajné oddelenie, kde boli za prítomnosti zamestnancov sociálno-právnej ochrany detí a sociálnej kurately zároveň privolaní ich zákonní zástupcovia.

Zistené priestupky policajti postúpia vecne a miestne príslušným správnym orgánom na ďalšie konanie vo veci. V rámci zvýšeného výkonu služby policajti na osobnej slobode obmedzili aj osobu podozrivú zo spáchania opakovanej krádeže a 2 osoby pre podozrenie z výtržníctva a ublíženia na zdraví a na mieste vyriešili 2 priestupky proti verejnému poriadku  udelením blokovej pokuty vo výške 60 eur.

Malí opilci

Kým na Slovensku extrémny problém s alkoholom a mladistvými nemáme, v okolí českého Brna si juhomoravskí záchranári ako sa hovorí pomaly šklbú vlasy. Ako upozornil portál Blesk.cz počet opitých detí vo veku 12 až 15 rokov rapídne stúpa. Len v júni ošetrovali až 60 malých opilcov. Deti sú údajne často v takom stave, že nevedia stáť na nohách, hovoriť a kolabujú. Ich životy sú vážne ohrozené.

Napríklad dve dievčatá priamo z Brna oslavovali spoločne 15. narodeniny jednej z nich. "Mladšia bola v bezvedomí. Staršia nedokázala ani povedať koľko toho vypili a vzápätí skolabovala tiež," povedal hovorca brnenských policajtov Jakub Ghanem. Práve polícia dievčatám poskytla prvú pomoc, čím im zachránila život. "Boli vo vážnom stave. S akútnou intoxikáciou sme ich museli previezť na ARO Detskej nemocnice. Bohužiaľ, ani zďaleka to nie je ojedinelý prípad. Len za jún sme ošetrili 60 mladistvých od 12 po 17 rokov pod vplyvom alkoholu a v ohrození života. V júli tento trend pokračuje." upozornila na problém hovorkyňa juhomoravskej záchranky Michaela Bothová.Deťom môže alkohol nenávratne poškodiť mozog, obličky a pečeň.

Na vine je nuda a nezáujem

Psychológovia upozorňujú, že vinu za tento stav často nesú rodičia. "Mnohé deti nemajú na prázdniny vymyslený žiaden program. Nudia sa a vymýšľajú rôzne hlúposti. Experimentovanie s alkoholom k tomu, bohužiaľ patrí," upozorňuje detský psychológ Miloslav Čedík. Zvýšený počet výjazdov počas leta registrujú dlhé roky aj slovenskí záchranári. "V lete, najmä cez prázdniny, je vždy pozorovaný zvýšený počet výjazdov spojených s alkoholom. Rovnako aj úrazov, pod ktoré sa alkohol podpísal. Deti sú často bez dozoru, ako sa hovorí sú ako odtrhnuté z reťaze," potvrdil Jozef Minár, vedúci strediska odbornej prípravy Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby Slovenskej republiky. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy