Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Objav storočia? Pod povrchom Marsu našli vedci jazero
Zdielať na

Objav storočia? Pod povrchom Marsu našli vedci jazero

Archívna reportáž

MARS / Vodné jazero bolo odhalené radarom pod južným polárnym ľadovcom Marsu, stojí v novej štúdii talianskych výskumníkov z kozmickej agentúry, uverejnenej v stredu v časopise Science. Ak sa správ potvrdia, pôjde o jeden z najväčších objavov storočia.

Dôkaz bol získaný pomocou sondy Mars Advanced Radar for Subsurface and Ionosphere Sounding, tiež známej ako MARSIS, na kozmickej lodi Mars Express Európskej vesmírnej agentúry. Určený je na vyhľadávanie a zaznamenávanie stop pod povrchom, uvádza portál CNN. 

    V období od mája 2012 do decembra 2015 použili MARSIS na skúmanie oblasti Planum Australe, ktorá sa nachádza na južnom ľadovci Marsu. Pomocou radaru poslali impulzy cez jeho povrch a zmerali, ako sa rádiové vlny odrážajú späť do Marsu Express.

    Je to voda, tvrdia vedci

    Tieto impulzy odrážali 29 sád radarových vzoriek, ktoré vytvorili mapu drastickej zmeny signálu takmer míľu pod povrchom. Rozprestiera sa na viac ako 200 kilometroch a vyzeralo veľmi podobne ako jazerá, ktoré sa nachádzajú pod vrstvou ľadovca Grónska a Antarktídy na Zemi. Radar tiež odrážal jas, čo signalizuje, že to je voda. "Túto funkciu interpretujeme ako stabilné teleso tekutej vody na Marse," píšu autori v štúdii. Autori štúdie vylúčili akékoľvek iné príčiny tejto jasnosti.
    Predtým už boli teórie o výskyte vody na Marse. Doteraz ale neboli žiadne stabilné dôkazy, ktoré by to potvrdzovali. Hoci o prítomnosti tekutej vody v polárnych ľadovcoch Marcu prvýkrát hovorili už v štúdii spred 31 rokov. 

    Vzhľadom na jeho polohu vedci očakávajú, že voda bude zamrznutá. Ale soli ako je horčík, vápnik a sodík, ktoré sa na Marse nachádzajú, by mohli pomôcť vode vytvárať soľanku, čo by znížilo teplotu tavenia a spôsobilo, že jazero zostane tekuté.

    Súvisiace články