Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Nelichotivé prvenstvo Slovenska v EÚ. Ceny potravín u nás rastú najrýchlejšie
Zdielať na

Nelichotivé prvenstvo Slovenska v EÚ. Ceny potravín u nás rastú najrýchlejšie

BRATISLAVA / Po niekoľkých rokoch stagnácie sa ceny potravín opäť začali šplhať hore. A Slovensko sa vôbec nedrží v úzadí, práve naopak. Za 1. polrok 2018 stihlo predbehnúť všetky krajiny EÚ. Zatiaľčo v únii vzrástli ceny potravín a nealkoholických nápojov v priemere o 2 percentá, na Slovensku o 5,4 percenta. Všetko má ale svoj dôvod.

Koncom roka 2017 sa po niekoľkých rokoch poklesu a stagnácie cien potravín situácia otočila. Ľudia si už mohli všimnúť, že za mlieko či vajcia platia viac. A nielen to na Slovensku, ceny rastú v celej EÚ. Ibaže u nás najrýchlejšie. 

Slovenské prvenstvo 

Podľa aktuálnych údajov Eurostatu ceny potravín v Európskej únii za 1. polrok 2018 stúpli o 2 percentá, v eurozóne o 1,7. Na prvých troch priečkach sa umiestnilo už spomínané Slovensko s 5,4 percentami, na päty mu šliape Estónsko so 4 percentami a Maďarsko s Rumunskom zvýšili ceny o 3,9 percenta. Sú ale krajiny, kde naopak nakúpite lacnejšie. Napríklad také Grécko, či Cyprus. Do obchodu sa ale najviac môžu tešiť Íri, ceny za potraviny totiž klesli o dve percentá.  

Tabuľka medziročného nárastu/poklesu cien potravín a nealkoholických nápojov:

KRAJINA PRIEMER
Slovensko 5,4%
Estónsko 4%
Maďarsko 3,9%
Rumunsko 3,9%
Slovinsko 3,3%
Poľsko 3,0%
Veľká Británia 2,8%
Nemecko 2,7%
Litva 2,5%
ČR 2,5%
Švédsko 2,5%
Belgicko 2,1%
EÚ28 2,0%
Luxembursko 2,0%
Fínsko 2,0%
Rakúsko 1,8%
eurozóna19 1,7%
Španielsko 1,6%
Francúzsko 1,6%
Bulharsko 1,2%
Malta 1,1%
Taliansko 1,1%
Chorvátsko 1,0%
Holandsko 1,0%
Lotyšsko 1,0%
Dánsko 0,9%
Portugalsko 0,8%
Grécko -0,4%
Cyprus -0,6%
Írsko -2,0%

Dobrá správa ale je, že aj napriek tomuto nemilému prvenstvu stále patríme medzi krajiny s najlacnejšími potravinami vrámci EÚ. 

Všetko má svoj dôvod

Na Slovensku predovšetkým zdraželi vajcia, maslo, ovocie a mliečne výrobky. Sú ale aj u nás potraviny, na ktorých ušetríme. "Naopak za cukor a zemiaky sme zaplatili menej ako vlani," uvádza správa Slovenského farmárskeho družstva. 

Za drahšími vajciami stojí fipronilová kauza, za maslom a mliečnymi výrobkami zas maslová kríza. Ovocie a zeleninu ovplyvnilo počasie. 

​Také čiernobiele to ale nie je. Za rast cien môže aj ekonomický vývoj krajiny. "Za jeden z faktorov, ktorý ovplyvňuje slovenské ceny potravín, považujeme (ne)pomer medzi dovezenými a domácimi potravinami na pultoch v našich obchod," uvádza správa Slovenského farmárskeho družstva. 

Prognóza cien

To aké ceny budú svietiť na pultoch v obchodoch v najbližšom roku bude závisieť najmä od počasia a  ako sa odrazí na úrode. Slovenskí farmári zažili neskorú jar, veľké suchá, aj skorú žatvu. 

Samotní poľnohospodári však zvýšenie cien na svojich maržiach nepocítili a loptička je tak, podľa nich, na strane obchodu. "Tento ping pong je pravidelne každý rok a každý hovorí, kto má väčšiu alebo menšiu maržu," tvrdí analytik obchodu, Ľubomír Drahovský. 

Na juhu slovenska začali žatvu v rekordnom termíne o tri týždne skôr. Taký skorý výjazd kombajnov na polia si nepamätajú ani sedemdesiatnici. Pozrite si archívnu reportáž:  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy