Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Hygienici varujú turistov: Nepite vodu zo studničiek, je nebezpečná
Zdielať na

Hygienici varujú turistov: Nepite vodu zo studničiek, je nebezpečná

SLOVENSKÝ RAJ / Ak sa chystáte na turistiku v Slovenskom raji poriadne zbystrite pozornosť. Veľa turistov je tam zvyknutých piť vodu z prírodných studničiek. S tým však musia prestať, hlavne vo vlastnom záujme. Hygienici totiž zistili že voda v studničkách je nebezpečná. A tak jedinou možnosťou je zabezpečiť si pitný režim z domu.

Hygienici v turistickom oblečení kontrolovali sedem studničiek. Zaujímala ich teplota vody, zápach a rozbor. Ten však robili v laboratóriach. A toto sú výsledky.

"Je šesť vzoriek, v ktorých sú prekročené mikrobiologické ukazovatele. A jedna vzorka vyhovuje limitom. Z tých mikrobiologických ukazovateľov sú to ecoli, enterokoky, kultivovateľné mikroorganizmi a kolifórmne baktérie," vysvetľuje vedúca oddelenia hygieny životného prostredia, Jana Murková. 

Na prvý pohľad čistá a priezračná voda, na druhý, odborný je to voda plná mikróbov. Na také osvieženie sa preto radšej zabudnite. Odporúčanie hygienikov je teda jednoznačné. Turisti by sa nemali spoliehať na studničky v Slovenskom raji a zásobiť sa vlastnou pitnou vodou.

"​Používanie vody zo zdrojov, kde máme prekročené mikrobiologické ukazovatele môže spôsobiť rôzne hnačkové a črevné ochorenia," dodáva Murkova. 

Čo to spôsobilo, sa určiť jednoznačne nedá. No hygienici predpokladajú, že sme za tým my ľudia, keď si z prírody robíme toalety, či uhynuté zvieratá nad prameňom. "To znečistenie je iba čisto z hygienických dôvodov. Musíme aj my na to zareagovať. Chystáme jeden projekt, aby sa do terénu umiestnilo viac toaliet," tvrdí riaditeľ správy Národného parku Slovenský raj, Tomáš Dražil. 

Pozrite si archívnu reportáž z rubriky Na hory: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy