Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Pri kauze Aquinovcov, o ktorej písal aj Ján Kuciak, pomáhali belgickej polícii v roku 2013 aj slovenskí prokurátori
Zdielať na

Pri kauze Aquinovcov, o ktorej písal aj Ján Kuciak, pomáhali belgickej polícii v roku 2013 aj slovenskí prokurátori

BRATISLAVA / Kokaínový kráľ Silvio Aquino, ktorý cez nastrčené firmy vlastnil hotel pod Tatrami, nebol slovenským orgánom neznámy. Naša prokuratúra v súvislosti s týmto mužom poskytla právnu pomoc Belgičanom, ktorí teraz súdia členov jeho klanu. Aquina pred tromi rokmi zastrelili neďaleko jeho belgického domova, o jeho skupinu a jej korene u nás sa zaujímal aj Ján Kuciak.

Pri kauze Aquinovcov belgickej polícii pomáhali aj slovenskí prokurátori, a to v roku 2013. Belgickí vyšetrovatelia vtedy prišli na Slovensko. O právnu pomoc Belgičania požiadali dvakrát. V tom čase už hotel v Starej Lesnej pod Tatrami patril klanu Aquinovcov, a to cez firmu, za ktorou stál ich účtovník. Už vtedy v Belgicku proti ním viedli trestné konanie za ich pôsobenie v kriminálnom zoskupení "Na základe týchto požiadaviek bola vykonaná právna pomoc, ktorú vykonávali 4 okresné prokuratúry," informuje hovorkyňa Špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová.

Konkrétne v Kežmarku, Spišskej Novej Vsi, ale aj v Košiciach a na juhu v Lučenci. Naše orgány však vtedy nikoho neobvinili. "Výsledky vykonaných úkonov neodôvodňovali uplatnenie pôsobnosti orgánov činných v trestnom konaní na Slovensku voči konkrétnym osobám," dodáva Jana Tökölyová.

Teraz sa Generálna prokuratúra bude informáciami o Aquinovcoch zaoberať opäť. Dôvodom je článok, ktorý aj na portáli Aktuality.sk zverejnil medzinárodný investigatívny tím, v ktorom pôsobil aj nebohý Ján Kuciak. V pondelok zároveň polícia potvrdila, že prípad spod Tatier majú na starosti vyšetrovatelia, ktorí sa zaoberajú jeho vraždou. Či novinára mohla ohroziť práve jeho práca súvisiaca s Aquinovcami, ale právny zástupca jeho rodiny, nechcel komentovať.

"Aby v súčasnosti tí, ktorí sú najviac podozriví, nedostali varovanie," uviedol Daniel Lipšic, Pripustil však, že po 5 mesiacoch vyšetrovania sa niektoré verzie javia reálnejšie ako iné. "Tie vyšetrovacie verzie sú ustálené, darí sa ustáliť tie, ktoré sú najviac pravdepodobné," pokračuje Lipšic. Trestné stíhanie pre vraždu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej zároveň prebieha aj v Taliansku. "Každý deň sa vyšetrovanie o niečo posúva. Myslím si, že dnes je situácia oveľa lepšia,ako pred pár mesiacmi," dodal Lipšic. 

Schránka v Košiciach

Zároveň na povrch vychádzajú ďalšie informácie. Zistili sme, že firma s takmer identickým názvom a rovnakou belgickou adresou, ako tá, ktorá kúpila hotel pre Aquinovcov, má od januára schránku v Košiciach. Za pozornosť stojí, je, že jej majitelia majú trvalý pobyt v belgickom mestečku, ktoré je vzdialené len pár kilometrov od sídla Aquinovcov a ktoré podľa belgických médií figurovalo aj vo veľkej drogovej kauze z roku 2014. Silvia Aquinu v nej stíhali pre vývoz 6 ton tabliet extázy do Austrálie.

Proces s Aquinovcami v Belgicku ešte nie je skončený. napokon môže hotel pod tarami, kde podľa belgických súdov prali kokaínové peniaze prepadnúť belgickému kráľovstvu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy