Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Slovenka o chvíľach hrôzy v Grécku: Nastal chaos, celé mesto bolo čierne
Zdielať na

Slovenka o chvíľach hrôzy v Grécku: Nastal chaos, celé mesto bolo čierne

RAFINA / Grécko od pondelka sužujú požiare. Doteraz si vyžiadali najmenej 50 obetí, niektoré agentúry dokonca hovoria o 75 mŕtvych. Do Grécka chodí dovolenkovať aj mnoho Slovákov. Soňa je tam spolu s priateľom. Exkluzívne televízii JOJ opísala, čo sa dialo v meste Ferina.

"Zostali sme v meste Rafina v dome pri pláži a pani, ktorej patril dom nám povedala, že nás ten požiar obíde. Tak sme sa vybrali do obchodu. Keď sme sa o 15 minút vrátili, ulica k domu bola uzavretá, utekali odtiaľ ľudia. Nastal chaos, všetci sadali do áut," opisuje Slovenka Soňa. 

Podľa jej slov ľudia nevedeli, či si majú chrániť svoj dom, auto. Celé mesto zahalil čierny dym. "Zhorelo nám úplne všetko - oblečenie, počítače, doklady. Ale stále menej ako ľuďom, ktorí tam bývali," dodáva Soňa.

Nakoniec sa dostali do komunity ľudí, ktorá tiež utekala pred požiarom. Prespali tiež vďaka nim u Grékov, ktorí im poskytli pomoc. "Už sme si vybavili náhradné doklady a v stredu cestujeme domov," hovorí Soňa. 

Viac ako 150 zranených

Cez 50 mŕtvych si podľa doterajších oficiálnych údajov vyžiadal v centrálnom Grécku lesný požiar, ktorý severovýchodne od metropoly Atén prenikol do obytnej zástavby. Oheň, ktorý dorazil až k pobrežným letoviskám na východnom pobreží Atiky, je vďaka nasadeniu stoviek hasičov aj priaznivejším poveternostným podmienkam na ústupe. Grécky premiér Alexis Tsipras vyhlásil na pamiatku obetí trojdňový národný smútok.

Podľa gréckych úradov je mŕtvych 51, podľa starostu prístavného mesta Rafina si požiar vyžiadal najmenej 60 životov. Grécke médiá s odkazom na dve desiatky nezvestných odhadla, že obetí môže byť aj 75. Najväčší počet mŕtvych našli záchranári v obci Mati východne od Atén.

Zranených je podľa aktuálnych informácií okolo 150, mnoho z nich je v ohrození života. Medzi zranenými je aj šestnásť detí. Jednou z najmladších obetí sa podľa agentúry Reuters stalo ešte len polročné dieťa, ktoré sa udusilo dymom. Plamene zničili cez tisícku obytných stavení aj desiatky áut.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy