Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Trump navrhne EÚ obojstranné zrušenie ciel. O postoji Európanov pochybuje
Zdielať na

Trump navrhne EÚ obojstranné zrušenie ciel. O postoji Európanov pochybuje

WASHINGTON / Prezident Donald Trump vyhlásil, že navrhne, aby EÚ aj USA zrušili všetky clá, bariéry a subvencie. Navrhnúť to plánuje počas stredajšieho stretnutia s predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom. Podľa neho ale pochybuje, že Európa do toho pôjde.

Americký prezident Donald Trump uviedol, že európskym predstaviteľom navrhne, aby obe strany zrušili všetky clá, bariéry a subvencie. Urobiť to chce na stredajšom stretnutí s predsedom Európskej komisie (EK) Jeanom-Claudom Junckerom. Trump túto myšlienku spomenul už v minulosti, ale v utorok večer na Twitteri napísal, že pochybuje, či Európania do toho pôjdu. "To by sa konečne volalo slobodný trh a čestný obchod! Dúfam, že to urobia, my sme pripravení - ale oni nie sú!" konštatoval na svojom twitteri Trump. 

V priebehu utorka, o niečo skôr,  americký prezident na Twitteri napísal, že obchodní partneri musia buď vyjednať čestnú dohodu, alebo platiť clá. USA a ich európski spojenci sú v spore pre americké clá na dovoz ocele a hrozí, že obchodný spor sa rozšíri aj na automobilové odvetvie.

Ak Trump uvalí clá na autá EÚ je pripravená 

Európska únia je pripravená prijať odvetné clá na americké produkty v hodnote 20 miliárd dolárov, ak prezident USA Donald Trump uvalí clá na európske autá a dielce pre automobily.  "Riešenie sa nájde a veci nezájdu tak ďaleko," vyjadrila v rozhovore pre švédsky denník Dagens Nyheter eurokomisárka pre obchod Cecilia Malmströmová.  Ak sa ale k riešeniu nedospeje, EÚ podľa jej slov prijme clá na celý rad výrobkov z USA vrátane poľnohospodárskych a high-tech produktov a strojov.

Eurokomisárka pre obchod má v stredu spoločne s predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom na programe rokovania vo Washingtone. 

Pozrite si archívnu reportáž o možnom zavedení ciel na autá: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy