Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Tragická smrť dvoch detí. Komisia zakázala 47 počítačových hier
Zdielať na

Tragická smrť dvoch detí. Komisia zakázala 47 počítačových hier

RIJÁD / Ústredná komisia pre audiovizuálne médiá zakázala približne 50 videohier, ktoré by mohli spôsobiť nevhodné správanie vedúce k smrti u mladých užívateľov.

Zákaz počítačových hier vydala komisia potom, ako o život prišlo dievča vo veku trinásť rokov a rovnako dvanásťročný chlapec. K samovražde ich údajne dohnala hra, ktorá sa už v minulosti šírila z Ruska do celého sveta, známa ako Modrá veľryba. Priama súvislosť medzi hrou a samovraždou detí síce nie je, ale aj napriek tomu sa rozhodla saudskoarabská Ústredná komisia pre audiovizuálne médiá zakázať 47 hier. Medzi nežiadúcimi sa ocitli známe hry ako Grand Theft Auto V, Assassin's Creed 2 a The Witcher (Zaklínač). 

O hre Modrá veľryba sa diskutovalo v minulosti aj na Slovensku, konkrétne v otázke, či sa jedná o reálnu hru, vedúcu k samovražde alebo len hoax šíriaci sa prostredníctvom sociálnych sietí. Podľa prvotných informácií, malo ísť totiž o hru, pri ktorej dieťa dostáva rozličné úlohy, od pozerania hororových filmov až po sebapoškodzovanie, pričom vyhráva ten, kto hru dokončí, a to samovraždou.

Odborníci ale popierajú samotnú existenciu hry, pričom samovraždy boli spôsobené konfliktmi v rodine a inými sociálnymi vplyvmi.

Počítače sú súčasťou každodenného života a preto je mnohokrát ťažké deti chrániť pred ich vplyvom. 

Súvisiace články