Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Silný počítačový vírus zasiahol aj Slovensko. Takto sa pred ním ochránite
Zdielať na

Silný počítačový vírus zasiahol aj Slovensko. Takto sa pred ním ochránite

Zdroj: ISIFA

SVET A SLOVENSKO / Utorkovú kyberútok, ktorý vypukol na Ukrajine, vírusom zasiahol počítačové siete v rôznych krajinách sveta, medzi inými okrajovo aj Slovensko. Neznámi útočníci za odblokovanie dát požadujú výpalné vo virtuálnej mene bitcoin v prepočte 260 eur. Na Ukrajine zablokovali aj Černobyľskú jadrovú elektráreň, okrem toho francúzsku banku, ruskú ropnú spoločnosť alebo nemocnicu v USA. Šírenie vírusu sa však vraj už podarilo spomaliť.

Spoločnosti z rôznych častí planéty hlásia napadnutia svojich počítačových sietí vydieračským vírusom, ktorý zašifruje dáta v počítači a za ich odblokovanie žiada výkupné.

Presne v hodnote 300 dolárov, čo je asi 260 Eur, ale vo virtuálnej mene bitcoin. Kyber útok začal na Ukrajine. Tam zaznamenali až 90 percent prípadov.

Napadol aj Černobyľ

Vírus napadol aj Černobyľskú jadrovú elektráreň, vyradil však z prevádzky meranie radiácie. Ohrozenie obyvateľov únikom radiácie však vraj nehrozí.

Napadnutie hlásia z rôznych krajín sveta - okrem Ukrajiny aj z Ruska, Francúzska, Veľkej Británie, Talianska, Českej republiky. "Boli tu aj jednotky prípadov zo Slovenska. Aj keď my ich nemáme zaznamenané," uviedol pre TV JOJ ESET špecialista na digitálnu bezpečnosť Ondrej Kubovič.

Špecialisti na digitálnu bezpečnosť sa zhodnú v tom, že nový vydieračský vírus zrejme využil tú istú chybu ako jeho predchodca spred vyše mesiaca, ale ide o inovovaný vírus.

"Išlo o inovovanú verziu. Zatiaľ nevieme povedať, či vírus nenapadol aj počítače, ktoré si po predošlom útoku aktualizovali antivírové databázy," vysvetlil britský expert na kyberochranu Alan Woodward.

Vírus sa začal šíriť pomocou aktualizácie legálneho účtovníckeho softwaru, ktorú využíva veľké množstvo firiem a vládnych inštitúcií. "Je ťažké sa brániť voči aktualizácii, ktorá prišla ako celkom legitímna," dodáva Ondrej Kubovič.

Vírus sa takto dostal do počítačových sietí. V tomto okamihu nie je voči vírusu žiadna účinná ochrana, hackeri sú zas o krok vpred. A ani budúcnosť nie je príliš optimistická. Napriek tomu riziko útoku je možné znížiť pravidelnou aktualizáciou počítača a antivírusovým programom. Ideálne je mať zálohované dáta.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy