Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
PRIESKUM: Najdrahšie mestá sveta. Pozrite sa, ako skončila Bratislava
Zdielať na

PRIESKUM: Najdrahšie mestá sveta. Pozrite sa, ako skončila Bratislava

Zdroj: Wikipedia/Zürich

BRATISLAVA / Najdrahším mestom sveta je momentálne švajčiarske mesto Zürich. V rebríčku sa objavila aj Praha, ktorá z prieskumu vyšla ako lacnejšie mesto než Bratislava.

Na prvých miestach sa v jednotlivých kategóriách objavuje aj ďalšie švajčiarske mesto Ženeva. Prieskum robila švajčiarska finančná skupina UBS Group, ktorá sa zameriavala na maloobchodné ceny, príjem, kúpnu silu a pracovnú dobu. Obe švajčiarske mestá vyšli ako najdrahšie mestá z hľadiska cien potravín. Na druhú stranu majú ale najvyššie príjmy. Lokalita mesta Ženeva je centrum súkromných bankárov, obchodníkov s komoditami, OSN, Svetovej banky a Červeného kríža.

Z hľadiska príjmu je Zürich na druhom mieste, no koniec koncov je to najdrahšie mesto vôbec. Za služby, výrobky, smartfóny a inú elektroniku, si tak priplatia oproti Ženeve o 16 percent viac. Za Zürichom a Ženevou nasleduje Oslo, Kodaň a na piatom mieste skončil obľúbený New York. Závery prieskumu zvýrazňujú, aké veľké bohatstvo a aká kvalita života je v 8 miliónovom meste švajčiarska. Okrem stabilnej vlády, silnej meny, vysokých platov, kvalitnej infraštruktúry majú aj krásnu prírodu.

Bratislava drahšia ako Praha

Podľa prieskumu vyšlo, že Bratislava je v kategórii maloobchodných cien na 44. mieste, pričom Praha je až na 50. mieste. Obyvatelia Prahy ale zarábajú viac ako Slováci. V rebríčku tu skončila česká metropola na 47. mieste a Bratislava na 54.

Čo sa týka kúpnej sily je Praha na 54. pozícii a hlavné mesto Slovenska na 58. pozícii.  Ani v dĺžke pracovnej doby nie sme na tom lepšie ako Česi. V tejto kategórii sme skončili na  56. mieste, pričom naši susedia Česi na 52. mieste.

Maloobchodné ceny Príjmy Kúpna sila Pracovná doba
1.Zürich 1. Ženeva 1. Los Angeles 1. Hongkong
2. Ženeva 2. Zürich 2. Zürich 2. Tchaj-pej
3. Oslo 3. Lucemburk 3. Miami 3. Tokio
4. Kodaň 4. Los Angeles 4. Ženeva 4. Luxemburg
5. New York 5. Kodaň 5. Luxemburg 5. Auckland
- - - -
44.Bratislava 46.Varšava 47.Varšava 45.Varšava
50.Praha 47.Praha 54.Praha 52.Praha
63.Varšava 54.Bratislava 58.Bratislava 56.Bratislava
Zdroj: UBS

Pozrite si archívnu reportáž o slobode slova v Európe:

Súvisiace články