Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Dospievajúci chcú byť známi a populárni. Kritiku ale nezvládajú, tvrdí Linka dôvery
Zdielať na

Dospievajúci chcú byť známi a populárni. Kritiku ale nezvládajú, tvrdí Linka dôvery

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Sociálne siete a celkovo technologické vylepšenia priniesli so sebou množstvo nových spôsobov ako komunikovať, vyjadriť sa k problematike alebo sprostredkovať verejnosti svoj názor. Spolu s pozitívami sa ale na povrch dostali aj rôzne negatívne faktory.

V súčasnosti si už deti a dospievajúci nevedia ani predstaviť, že by mali existovať bez prístupu k sociálnym sietiam, komunikačným aplikáciám a rôznym videoportálom, prostredníctvom ktorých sa môžu prezentovať. Mnohokrát práve prostredníctvom týchto kanálov riešia nielen veci verejné, ale práve tie súkromné, ktoré ich trápia. Linka dôvery sa snaží sledovať spôsoby súčasnej komunikácie a prípadne poskytnúť pomoc aj prostredníctvom nových komunikačných kanálov. 

Problémov na internete je viacero, jedným z nich je aj napodobňovanie youtuberov. Mohlo by sa totiž zdať, že sa stali slávnymi takpovediac cez noc, ale pravda je často iná. To ale bežný divák nemusí vedieť. "V súčasnej dobe je veľmi jednoduché sa stať populárnym. Predtým to boli herci a speváci na plagátoch, ale dnes sa môže stať slávnym hocikto," poznamenal Peter Porubský, vedúci Linky dôvery v Českej republike. 

Dospievajúci chcú byť známi a populárni a najlepšie okamžite

Nie každý sa ale naozaj stane slávnym a vtedy nastáva problém. Jedna vec je obrovské sklamanie z okamžitého neúspechu alebo a o to horšie, mnoho dospievajúcich nezvládne kritiku spoločnosti. Nemusí sa jednať ani o oprávnenú kritiku, ale jednoducho prijať to, že niekto nemusí mať len pozitívny postoj k tomu, čo dotyčný vytvoril. Internet ale môže aj pozitívne ovplyvniť život dieťaťa. "Túžba po uznaní má aj fyziologický základ a "lajky" alebo zdieľanie obsahu vyvolávajú v mozgu reakciu, pri ktorej sa vyplavuje "hormón šťastia", dopamín," vysvetlil pre idnes.cz Porubský. 

Počas prázdnin dospievajúci riešia najmä otázky vzťahov a sexuálnych záležitostí. Na linku sa podľa štatistík obráti až 500 detí denne a ďalšie sa ani nedovolajú pre malú kapacitu. Väčšinou sa pracovníci nesnažia vyriešiť problém dieťaťa, ale ho skôr nasmerovať na správnu osobu v jeho živote, ktorá situáciu lepšie pozná a má aj bližší vzťah s dieťaťom, čiže je väčšia šanca, že sa prípad vyrieši. Približne raz za týždeň zavolá na linku dieťa, ktoré je skutočne v ohrození a treba okamžite zakročiť. Pracovníci Linky dôvery sa ale stretávajú aj s pozitívnymi telefonátmi, kedy im samotné dieťa oznámi, že mu rada pomohla a problém sa vyriešil. Pre mnohých je totiž dospievanie veľkou zmenou a potrebujú len postrčiť správnym smerom. 

Požiadať o pomoc nie je hanba ani pre rodiča

Na Linku dôvery sa môžu obrátiť aj rodičia, ktorí si nevedia rady so svojim dospievajúcim dieťaťom alebo nevedia riešiť šikanu v škole, prípadne kyberšikanu. Dospievajúci sa totiž často nechcú zveriť rodičom so svojimi problémami, lebo si myslia, že by to nepochopili, prípadne situáciu ešte zhoršili. Kvôli šikane v škole sa môžu zhoršiť nielen známky dieťaťa, ale aj spánok, chuť do jedla a celkovo socializácia mladého človeka. Kyberšikana sa v tomto nelíši a môže byť aj horšia, keďže je jednoduchšie osočovať niekoho v relatívne anonymnom prostredí. 

V súčasnosti je ale ťažké sa podobným veciam vyhnúť a dospievajúci by mali byť informovaní o tom, ako sa brániť, prípadne vyrovnať s negatívnou kritikou na sociálnych sieťach. Rovnako by mali byť pripravení aj na to, že sa z nich nemusí stať hviezda internetu ani po rokoch nieto ešte zo dňa na deň. 

Pozrite si aj reportáž o šikane v škole v nasledujúcom príspevku:

Súvisiace články