Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Internet o nás vie priveľa. Nastane obrovská zmena v ochrane údajov
Zdielať na

Internet o nás vie priveľa. Nastane obrovská zmena v ochrane údajov

BRATISLAVA / Už onedlho nastane obrovská zmena v ochrane osobných údajov na internete. Veľké spoločnosti totiž o nás vedia až príliš veľa.

Každý užívateľ má svoj profil a reklama sa cieli presne na neho podľa informácii, s ktorými sa podelí so svojimi priateľmi na sociálnej sieti. Dôvodom je, že spoločnosti neustále zbierajú naše údaje. "Veľké siete o nás vedia zjednodušene povedané všetko to, čo sme im my za tých x rokov jednoducho o sebe povedali. Vedia to základné - pohlavie, muž, žena, náš vek, na základe mobilu vedia, kde sa pohybujeme, či sme z Bratislavy, Bystrice, Košíc, alebo Trenčína," hovorí odborník na sociálne siete Peter Šebo.

Stránky budú pýtať povolenie

Vedia aj to, aké slová hľadáme vo vyhľadávači, aké stránky sa nám páčia. Tomuto zhromažďovaniu údajov v tejto forme má byť koniec. Stránky budú od nás musieť mať povolenie, aby mohli zhromažďovať údaje. Nebude to už len nejaký všeobecný súhlas s obchodnými podmienkami. Bude tam musieť byť jasne napísané, že informácia o veku bude použitá z tohto dôvodu, vašu polohu spracúvame z tohto dôvodu - napríklad, aby vám nechodili ponuky reštaurácií z opačnej strany republiky.

Zmeny aj pre deti a teenagerov

Skôr ako neodkliknete tieto podmienky, nevpustí vás na stránku. Zmeny nastanú aj pri registráciách na webové stránky a sociálne siete pre deti a teenagerov. "Spracovanie osobných údajov dieťaťa bude zákonné len v tom prípade, ak má dieťa 16 rokov. Do toho veku bude zákonné len so súhlasom rodiča. Európske nariadenie dalo možnosť štátom rozhodnúť sa, či prijmú hranicu 13 - 16 rokov. Slovensko sa rozhodlo ísť reštriktívnou cestou a prijať hranicu 16 rokov," povedala Andrea Cox z OZ Difitálna inteligencia.

Podľa novej smernice budú musieť prísť rodičia k počítaču a oni samy odkliknúť súhlas so spracovaním osobných údajov. Či budú deti aj reálne volať rodičov k počítačom, aby im niečo odklikli, to je už druhá vec. "Vo všetkých členských štátoch Európskej únie budú jednotné pravidlá v oblasti ochrany osobných údajov. Novinkou je, že pokiaľ občan požiada o vymazanie jeho osobných údajov, prevádzkovateľ tak musí urobiť," povedala europoslankyňa Monika Smolková.

Podľa odborníkov by mal takto vyzerať internet budúcnosti. 

Súvisiace články