Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V Paríži hrozia záplavy. Uzatvorili už časť Louvre a doprava kolabuje
Zdielať na

V Paríži hrozia záplavy. Uzatvorili už časť Louvre a doprava kolabuje

Archívna reportáž

PARÍŽ / Päť metrov a 59 centimetrov dosiahla hladina Seiny dnes napoludnie v metropole Francúzska. Doprava sa zmenila na nočnú moru. Druhý najvyšší stupeň pred víkendom naďalej platí v štrnástich francúzskych departmentoch.

V dôsledku výstrah pred záplavami uzatvorili časť parížskeho múzea Louvre a takisto niekoľko tunelov a parkov. Dôvodom je zvýšená hladina Seiny, ktorá dosahovala vo štvrtok večer pod mostom Austerlitz vo východnej časti mesta už 5,53 metra. 

Tunely sú zatvorené, lodná doprava prerušená a vlaky na prímestskej linke stále nejazdia. Úrady už nariadili aj evakuáciu niekoľkých domov. Stovky ľudí je nútených opustiť domovy. Za vysokú hladinu Seiny môže výdatný dážď. V Paríži spadol dvojnásobok zrážok, aký zvykne normálne každoročne v januári spadnúť. Parížania hovoria, že povodne si mesiac po Vianociach ani nepamätajú. "Obávam sa, že toto nepriaznivé počasie sa neskončí ani dnes ani zajtra. Čoraz častejšie počúvame o globálnom otepľovaní a katastrofách, ktoré spôsobuje klimatická nerovnováha," hovorí obyvateľ Paríža.

Pred dvomi rokmi vystúpila Seina v Paríži na 6 metrov a 10 centimetrov. Dramatické škody našťastie nenapáchala. Meteorológovia predpovedajú, že tentoraz bude kulminovať v nedeľu, ale hranicu šiestich metrov by nemala prekročiť. 

Časť slávneho múzea bude uzavretá pre verejnosť najmenej do nedele, vedenie však neplánuje sťahovať exponáty. K takémuto rozhodnutiu ich prinútili už spomínané záplavy v roku 2016.

Aj USA trápia veľké búrky, ktoré spôsobujú záplavy. Vlny tam dosahujú až desať metrov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy